Tillbaka

Ändringar vid årsskiftet inom inrikesministeriets förvaltningsområde

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.12.2024 11.00 | Publicerad på svenska 20.12.2024 kl. 15.29
Pressmeddelande

Vid ingången av 2025 träder ett flertal nya lagar och förordningar i kraft. Detta pressmeddelande innehåller de viktigaste ändringarna inom inrikesministeriets förvaltningsområde.

Det internationella skyddet ändras till att vara temporärt – säkerheten beaktas ännu bättre

Det internationella skyddet ändras så att det till sin karaktär blir tillfälligt, och giltighetstiden för tillstånden förkortas till det minimum som EU-rätten möjliggör. Brott och äventyrande av den nationella säkerheten leder till förvägran eller upphörande av status som skyddsbehövande. Lagändringarna träder i kraft den 2 januari 2025.

Flyktingar ska i fortsättningen beviljas uppehållstillstånd för tre år i stället för nuvarande fyra år. Också giltighetstiden för fortsatt tillstånd förkortas från tidigare fyra år till tre år.

Första uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd beviljas för ett år i stället för nuvarande fyra år. Fortsatt uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd beviljas för två år i stället för nuvarande fyra år.

Bestämmelserna om brandskyddsanordningar ändras

Inrikesministeriet utfärdade den 19 december tre förordningar om brandskyddsanordningar. De nya förordningarna hänför sig till revideringen av lagen om anordningar inom räddningsväsendet. Den nya lagen om vissa brandskyddsanordningar och inrikesministeriets reviderade förordningar träder i kraft den 1 januari 2025.

I lagen om vissa brandskyddsanordningar finns bestämmelser om kraven på brandlarmanläggningar och automatiska släckanläggningar som installeras i byggnader samt om installations- och underhållsarbeten som gäller dessa anläggningar och om besiktningen av dem. Besiktning av brandlarmanläggningar och automatiska släckanläggningar ska utföras innan anläggningen tas i bruk och därefter med tre års mellanrum. Nytt är att det i lagen föreskrivs om förnyad besiktning, om besiktningsorganet vid den periodiska besiktningen upptäcker allvarliga brister i anläggningen.

I lagen om vissa brandskyddsanordningar föreskrivs det också om granskning av och service på handbrandsläckare samt om gransknings- och servicearbeten. En handbrandsläckare ska granskas med två eller ett års mellanrum beroende på var handbrandsläckaren är placerad. Granskningsskyldigheten gäller inte handbrandsläckare som skaffats till hemmen, men det rekommenderas att även de granskas regelbundet.

Syftet med förordningarna är att förtydliga och uppdatera bestämmelserna om brandskyddsanordningar och att säkerställa att brandskyddsanordningarna fungerar och är lämpliga för ändamålet. Detta främjar regeringsprogrammets mål att effektivisera förebyggandet av olyckor och eldsvådor.

Polisens och skyddspolisens avgifter ändras 2025

Inrikesministeriet har utfärdat förordningar om polisens och skyddspolisens avgifter. Förordningarna träder i kraft den 1 januari 2025.

Priset på bland annat pass och identitetskort stiger vid ingången av nästa år. Nästa år är priset på pass 53 euro vid elektronisk ansökan och 57 euro om ansökan lämnas in genom ett personligt besök. Priset på pass höjs med 9 euro vid elektronisk ansökan och med 7 euro om ansökan lämnas in genom ett personligt besök. Den nya avgiften för identitetskort är 67 euro när ansökan lämnas in genom ett personligt besök och 63 euro vid elektronisk ansökan.

Avgifterna för skyddspolisens säkerhetsutredningar av person höjs 2025. Enligt en preliminär uppskattning görs det flest begränsade säkerhetsutredningar, och avgiften för dem stiger med 15 euro till 80 euro. Skyddspolisen gör säkerhetsutredningar av både personer och företag. Skyddspolisen kan på ansökan göra en säkerhetsutredning av en person eller ett företag som har gett sitt samtycke till utredningen.

Ändringar i Migrationsverkets och förläggningarnas avgifter

Inrikesministeriet har utfärdat en ny förordning om Migrationsverkets behandlingsavgifter för ansökningar. Dessutom ändras förordningen om avgifter för mottagningstjänster. Förordningarna träder i kraft den 1 januari 2025.

Behandlingsavgifterna för flera ansökningar om uppehållstillstånd höjs så att de motsvarar kostnaderna för behandlingen. Dessutom blir förnyande av uppehållstillståndskort för dem som får tillfälligt skydd avgiftsbelagt. Behandlingsavgiften för en elektronisk ansökan är 20 euro och för en ansökan på papper 40 euro. Det är inte nödvändigt att förnya kortet. Det första uppehållstillståndskortet är även i fortsättningen avgiftsfritt och giltigt under hela den tid det tillfälliga skyddet varar, även om det på kortet står föråldrade giltighetsuppgifter.

För mottagningstjänster kan det tas ut en skälig avgift av sådana kunder vid förläggningar som har regelbundna inkomster eller betydande förmögenhet. Avgiften för mottagningstjänster höjs nu från högst 9 euro till högst 12 euro per dygn. Avgiften har inte höjts sedan 2011 trots att kostnaderna för mottagningsverksamheten har ökat avsevärt. Målet är nu att gradvis höja avgiften så att den motsvarar de faktiska kostnaderna för mottagningsverksamheten.

Mer information:
Berit Kiuru, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 283, fornamn.efternamn@gov.fi (internationellt skydd)
Sanna Montin, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 314, fornamn.efternamn@gov.fi (internationellt skydd) från och med den 7 januari
Kirsi Rajaniemi, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 432, fornamn.efternamn@gov.fi (brandskyddsanordningar)
Jaana Rajakko, överingenjör, tfn 0295 488 435, fornamn.efternamn@gov.fi (brandskyddsanordningar)
Johanna Kari, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 662, fornamn.efternamn@gov.fi (polisens avgifter)
Noora Jokela, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 567, fornamn.efternamn@gov.fi (skyddspolisens avgifter)
Katja Kaukonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 675, fornamn.efternamn@gov.fi (behandlingsavgifter för ansökningar om uppehållstillstånd)
Tiina Järvinen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 625, fornamn.efternamn@gov.fi (avgifter för mottagningstjänster)

Det senaste