Helsingfors räddningsverk
Forskning
Samhället omkring oss förändras och räddningsverket likaså. Vi svarar på behoven hos den växande och allt mer varierade Helsingfors stad med sin åldrande befolkning. Vi förutser och förbereder oss på effekterna av mångahanda förändringskrafter.
För att kunna möta dessa utmaningar krävs det att vi utför systematisk utvärdering av verksamheten, kontinuerligt forsknings- och utvecklingsarbete samt tillämpning av bästa praxis. Vi följer med den internationella och inhemska forskningen i branschen och undersöker även fenomen som har att göra med själva räddningsväsendet, säkerheten, personalen och verksamhetsmiljön.
Forskningsverksamheten baserar sig på räddningsväsendets forskningsprogram och de forskningsbehov som uppkommer genom det praktiska arbetet. Viktiga tyngdpunktsområden är bland annat utvärderingen av verksamhetens effektivitet och produktivitet. Utöver de mer omfattande undersökningarna och utredningarna ansvarar forskningsverksamheten för att lägga upp riskanalyser, utveckla metoder samt samla in och analysera information som stöd för planeringen och utvecklingen av vår verksamhet samt för beslutsfattandet.
Utöver den självständiga forskningsverksamheten deltar räddningsverket aktivt i att genomföra forskningsprojekt tillsammans med olika räddningsverk, forskningsanstalter och andra samarbetspartners. Projektens resultat och produkter delas öppet med medborgarna och experter för vidare användning.
Forskningstillstånd
Vill du göra en forskning eller ett slutarbete om Helsingfors räddningsverk? Vi samarbetar gärna med forskare och studerande som är intresserade av räddningsverket. För att forska i räddningsverkets verksamhet behöver du ett forskningstillstånd. På den här sidan finns de uppgifter du behöver för att ansöka om tillståndet.
När behövs forskningstillstånd?
I regel ska undersökningstillstånd sökas för all forskning, alla slutarbeten och utredningar som granskar räddningsverket och där uppgifter om räddningsverkets verksamhet samlas in eller behandlas.
Ansökningar om forskningstillstånd som gäller patientuppgifter från den prehospitala akutsjukvården behandlas av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS).
När behövs forskningstillstånd inte?
Forskningstillstånd behövs inte om forskningen endast behandlar information som finns offentligt tillgänglig till exempel på räddningsverkets webbplats.
Forskningstillstånd behövs inte om forskningen utförs av social- och hälsovårdsministeriet, inrikesministeriet eller regionförvaltningsverket.
Helsingfors stad, en fackförening eller någon annan motsvarande aktör behöver inte ansöka om forskningstillstånd för en enkät om välbefinnande i arbetet.
Forskningstillstånd behövs inte om en samarbetsinstans, såsom räddningsverkens partnerskapsnätverk, lämnar en enkät till räddningsverket som ingår i samarbetet mellan räddningsverket och den berörda aktören.
Räddningsverkets anställda behöver inte i alla situationer ansöka om forskningstillstånd. Närmare anvisningar om forskningstillstånd för de anställda finns på räddningsverkets intranätsida Forskning och dataanalytik.
I oklara situationer kan man fråga om råd på adressen tutkimusluvat.pela@hel.fi.
Anvisningar för den som ansöker om tillstånd
Innan tillstånd söks
Den som planerar ansökan om forskningstillstånd ska först hos räddningsverket leta upp en kontaktperson för forskningen.
Sökanden begär en tjänstechef, enhetschef, brandchef eller utbildningsplanerare vid räddningsskolan som kontaktperson, helt enligt under vems befattningsbeskrivning forskningens tema faller. Om sökanden inte vet vem som ska kontaktas, kan en lämplig kontaktperson begäras på adressen tutkimusluvat.pela@hel.fi.
Innan ansökan om forskningstillstånd görs ska sökanden av kontaktpersonen säkerställa att det föreslagna forskningstemat lämpar sig för räddningsverket.
Att söka tillstånd
Sökanden fyller i ansökan om forskningstillstånd (på finska) samt skriver ut och undertecknar den. Efter undertecknandet skannar sökanden ansökan och skickar den jämte bilagor till Helsingfors stads registratorskontor: helsinki.kirjaamo@hel.fi.
Beroende på forskningens omfattning och metod ska till ansökan om forskningstillstånd bifogas
- Forskningsplan
- Material som delas ut till de personer forskningen gäller (mallar för meddelanden och samtycke)
- Enkätblankett
- Intervjustomme
- Utkast till registerbeskrivning vid behov
Efter att ha fått kännedom om att forskningstillstånd beviljats kan sökanden inleda forskningen.
Efter forskningen
Den som beviljas forskningstillstånd förbinder sig att när forskningen är klar sända den till räddningsverket på adressen tutkimusluvat.pela@hel.fi samt att på begäran avgiftsfritt komma och presentera forskningen för räddningsverket.
Mer information om räddningsverkets forskningstillstånd kan begäras per e-post på adressen tutkimusluvat.pela@hel.fi.
För räddningsverkets forskningsverksamhet ansvarar forskningschef Kari Paasonen, kari.paasonen@hel.fi, 09 310 300 25.
Du kan kontakta forskningschefen gällande forskningssamarbete eller frågor om räddningsverkets övriga forskning.