Tillbaka

Minister Räsänen: Myndighetssamarbete är Finlands styrka

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 5.6.2013 14.01
Pressmeddelande

- I ett glest bebott land som Finland är det ytterst viktigt med myndighetssamarbete, sade inrikesminister Päivi Räsänen när hon i dag öppnade det internationella seminariet om säkerhetskommunikation på centralräddningsstationen i Helsingfors.

Under de senaste årtiondena har man i Finland t.ex. sammanslagit myndigheters nödcentraler. Försöket som inleddes 1994 etablerades vid millennieskiftet stegvis i hela landet och nödcentralsverksamheten överfördes permanent till nödcentralerna som staten upprätthåller. För närvarande finns det i Finland tio nödcentraler som är gemensamma för alla myndigheter och som staten upprätthåller. I slutet av år 2014 kommer antalet nödcentraler att vara sex.

Minister Räsänen berättade också att man inom projektet för reformering av lagstiftningen om gränsbevakningsväsendet, som är under beredning vid inrikesministeriet, har som avsikt att beakta säkerhetsbehoven i glest bebodda områden. I framtiden kan olika säkerhetsmyndigheters resurser förenas effektivare än förr t.ex. genom sampatrullering mellan polisen och gränsbevakningsväsendet. Samtidigt ökar man patrullernas rörlighet, utvecklar tekniska övervakningssystem och förnyar luftfartygsverksamheten.

I våras uppmärksammades utvecklingsarbetet inom nödcentralsverksamheten internationellt då Finland tilldelades en utmärkelse för det nationella nödcentralssystemet. Utmärkelsen betyder att vi i Finland för närvarande har Europas bästa system för att producera nödcentralstjänster.

Men utvecklingsarbetet fortsätter. Kommande förbättringar kommer att göra det betydligt snabbare att t.ex. svara på nödsamtal vid arbetstoppar.

- Ett nytt informationssystem kommer i framtiden att fungera som en länk mellan alla nödcentraler i Finland. På det sättet är nödcentralerna i hela landet tillgängliga om 112-tjänsten överbelastas pga. en regional nödsituation. Teckenspråkiga personer beaktas i sin tur i fortsättningen så att man i det nya systemet också kan skicka ett textmeddelande till numret 112, säger Räsänen.

Läs ministerns tal (på finska) på inrikesministeriets webbplats: http://www.intermin.fi/sv/aktuellt/tal

Ytterligare information: ministerns specialmedarbetare Niklas Andersson, 071 878 82 13
 

Det senaste