Tillbaka

Informationsansvariga myndigheter beslutar om utfärdande av varningsmeddelanden

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 25.6.2013 15.29
Nyhet

Inrikesministeriet har fått flera förfrågningar om utfärdande av varningsmeddelanden och i hurudana situationer de ska användas. Redan åtta varningsmeddelanden har utfärdats efter att de togs i bruk i början av juni. Vi har nu samlat svar på de vanligaste frågorna om varningsmeddelanden på ministeriets webbplats.

- Då nya lagar tas i bruk förutsätter den praktiska tillämpningen ofta att man samlar erfarenheter och också söker den rätta tillämpningströskeln när det gäller gränsfall, säger beredskapsdirektör Janne Koivukoski. - I samband med utfärdandet av de första varningsmeddelandena har myndigheterna följt försiktighetsprincipen och därför har varningsmeddelanden utfärdats enligt lite lösare kriterier än vad som var avsikten då lagen bereddes. Då uppskattade vi att det kommer att utfärdas högst några tiotal varningsmeddelanden om året.

Inrikesministeriet framhäver att man i de situationer som kräver utfärdande av varningsmeddelanden ska göra en noggrann lägesbedömning. Bedömningen av ifall ett varningsmeddelande ska utfärdas görs alltid av den myndighet som är ansvarig för informationen.

Ett varningsmeddelande får utfärdas om händelsen innebär omedelbar fara för människors liv eller hälsa eller fara för omfattande skada eller förstörelse av egendom. Om händelsen endast har långsiktiga effekter bör andra informationskanaler och informationssätt användas för att utfärda meddelanden. Enligt lagen ska utfärdandet av ett varningsmeddelande vara nödvändigt för att varna allmänheten.

Ytterligare information om varningsmeddelanden

Svar på de vanligaste frågorna om varningsmeddelanden

Det senaste