Hoppa till innehåll

Vår säkerhetskommunikation siktar på att stärka individernas och organisationernas beredskap att sköta säkerheten självständigt. Vi vill, att helsingboarna ska ha grundläggande kunskap om säkerhet och en stark trygghetskänsla. 

Säkerhetsfostran

Centrala målgrupperna för räddningsverkets säkerhetsfostran är förskoleelever samt fjärde- och åttondeklassister. Dessutom genomför vi en verksamhetsmodell som ingriper i olovlig hantering av eld tillsammans med barn och unga i alla åldrar. 

Vi genomför säkerhetsfostran för barn i En brandman hjälper barn att prova hjälmet. förskoleåldern i tätt samarbete med småbarnspedagogiken. Tillsammans utvecklar vi metoder och material som används för att genomföra säkerhetsfostran som en del av småbarnspedagogikens vardag. Vi träffar förskoleelever på lekparksbesök, som våra säkerhetsutbildare genomför tillsammans med Räddningsskolan och avtalsbrandkårerna. 

Vi bjuder in grundskolans fjärdeklassister till besök på stationer för att bekanta sig med räddningsstationens verksamhet och få säkerhetsundervisning. Distanslektioner finns också som alternativ. Lektionerna hålls av våra brandmän som är insatta i verksamhetsmodellen.

Reservationer av besökstider

Vi utbildar grundskolans åttondeklassister enligt det rikstäckande NouHätä!-konceptet. Mer information nouhata@hel.fi och på kampanjsidan. På kampanjsidan finns också rikligt med undervisningsmaterial för skolor.

Vi kan ingripa i barns och ungas olovliga hantering av eld med hjälp av verksamhetsmodellen Tulipysäkki. Verksamheten är ett samarbete mellan räddningsverket och andra myndigheter. Verksamhetsmodellen omfattar både förebyggande utbildning och interventioner med barn som påträffats med att olovligt ha hanterat eld, samt deras familjer. Utbildningsförfrågningar med blanketten för utbildningsförfrågan. Information om barn eller unga som hanterar eld kan skickas via e-tjänsten.

För andra barn- eller ungdomsgrupper kan man fråga om utbildningsmöjligheter med blanketten för utbildningsförfrågan.


Säkerhetsutbildning

n person över med brandsläckaren. Tränaren tittar på bakgrundet. Vi erbjuder öppna, avgiftsfria säkerhetsutbildningar för alla. Alla som är intresserade av säkerhet kan delta i utbildningarna. Förfrågningar etaika.pelastuslaitos@hel.fi

Utbildningsscheman (på finska)

För arbetslag på fler än 10 personer och motsvarande grupper kan man även be om skräddarsydd utbildning. Förutom utbildningen kan man med blanketten även be om exempelvis ordnande av säkerhetspromenader eller granskning av utrymningsövningar. Det lönar sig att skicka förfrågan i god tid, eftersom våra utbildningar är väldigt efterfrågade. Vi ordnar utbildning endast för arbetslag och grupper som är verksamma i Helsingfors. 

Blanketten för utbildningsförfrågan

Det lönar sig att bekanta sig med verksamheten på de två museer som vi upprätthåller, Brandmuseet och Befolkningsskyddsmuseet. Det går att boka gruppbesök till båda museerna. Du kan bekanta dig med Brandmuseet med hjälp av den här videon.

 

Även Helsingfors Räddningsförbund rf (på finska) samt avtalsbrandkårerna (på finska) i Helsingfors erbjuder säkerhets- och beredskapsutbildning till exempelvis bostadsaktiebolag och boendeföreningar.


En teckning, där en brandman visar brandsläckaren till ett barn och en vuxen.

Material för säkerhetskommunikation

Du kan lära dig om säkerhet med dessa material eller använda dem i säkerhetsfostran och -utbildning.

Kolla här!