Tillbaka

Expertseminarium för Natos räddningstjänstgrupp i Helsingfors

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 4.6.2014 8.55
Pressmeddelande

Inrikesministeriet ordnar det årliga expertseminariet för Natos räddningstjänstgrupp i Helsingfors den 4 - 6 juni 2014. Statssekreterare Andrei Nahkala hälsar seminariegästerna välkomna till Finland. Temat för seminariet är ett nytt, helhetsbetonat sätt att granska beredskapsplaneringen inför omfattande katastrofer. Fokuset på seminariet ligger på de konsekvenser som katastroferna medför och som är svåra att förutse.

Seminarieprogrammet har beretts i nära samarbete med Natos sekretariat. Deltagarna är representanter för räddningsmyndigheter och civila och militära myndigheter i Natos medlems- och partnerländer samt nationella experter som arbetar för Nato.

Finland har deltagit i Natos program för fredspartnerskap ända sedan starten. Samarbetet omfattar på bred basis verksamhet såväl inom den militära som den civila sektorn. Finland deltar aktivt i det samarbete som är öppet för partnerländer samt i utvecklingen av partner- och samarbetsprogram. Öppenheten och möjligheten att delta i all partnerskapsverksamhet hör till de grundläggande principerna för samarbetet.

Arbete med anknytning till de civila sektorerna bedrivs i Natos kommitté för civil beredskapsplanering samt i de arbetsgrupper inom enskilda sektorer som lyder under kommittén. Inrikesministeriets räddningsöverdirektör är Finlands nationella representant vid plenarsessionerna i Natos kommitté för civil beredskapsplanering.

Natos räddningstjänstgrupp är en aktiv aktör inom Natos civila beredskapsverksamhet. Gruppen håller två plenarsessioner om året. Dessutom ordnas ett expertseminarium per år. I år hålls expertseminariet i Helsingfors.

Ytterligare information: Eero Kytömaa, konsultativ tjänsteman, +358 295 448 440

Det senaste