Tillbaka

Finland fortsätter med aktivt stöd till de ukrainska myndigheterna

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 23.10.2023 11.00
Pressmeddelande

För att förebygga konsekvenserna av Rysslands aggression fortsätter Finland och EU att aktivt stödja de ukrainska myndigheterna. Inrikesministeriet samordnar biståndet till Ukraina via EU:s civilskyddsmekanism i samarbete med det europeiska centrumet för samordning av katastrofberedskap ERCC. En stor del av det material som levereras till Ukraina kommer från donatorer inom den privata och den offentliga sektorn.

Ukraina är i stort behov av hjälp på många områden, och därför är också det bistånd som Finland skickar mångsidigt. Till Ukraina sändes i september utrustning inom energisektorn, fordon, IT-utrustning och enheter som samlats in under kampanjen Laptops for Ukraine. Just nu arbetas det också med sändningar med material, utrustning och artiklar som behövs inom energisektorn, vattensektorn, räddningsväsendet och hälso- och sjukvården.  

-    Till Ukraina skickas nu sammanlagt nio räddningsfordon från fyra olika välfärdsområden, men alla räddningsverk har aktivt deltagit i arbetet med att hjälpa Ukraina. De tidigare donerade fordonen, fyra ambulanser och en släckningsbil, levererades till Ukraina i somras. Räddningsväsendets hjälp utgör cirka 20 procent av allt det bistånd som Finland skickar till Ukraina via EU:s civilskyddsmekanism, säger inrikesminister Mari Rantanen

Stöd till utbildningssektorn

I början av oktober sände Finland ett flertal skolmöbler till Ukraina. Logistiken sköttes tillsammans med Försörjningsberedskapscentralen. Många skolor har blivit förstörda eller fått skador i kriget eller så används de nu för andra ändamål, och därför har de ukrainska barnens skolgång varit besvärlig. I det utdragna kriget är det viktigt att utbildningssektorn får stöd så att barnen drabbas så lite som möjligt av kriget. 

Stödet till utbildningssektorn är något under tio procent av det totala biståndet som Finland sänt till Ukraina via EU:s civilskyddsmekanism. Stödet består bland annat av 15 bussar som nu används som skolbussar och över tio lastbilslass med skolmöbler. Skolor har också fått bland annat sportutrustning.   

Beredskap inför vintern 

Den kommande vintern innebär stora hjälpbehov. I vintras försökte Ryssland systematiskt förstöra Ukrainas energiinfrastruktur, vilket ledde till brist på bland annat belysning och värme. Vintern förväntas inte bli lättare, och antagligen kommer Ryssland att fortsätta att förstöra infrastrukturen. 

-    Ukrainas främsta behov inför vintern är bland annat stöd till energisektorn, värmare, nödvändighetsartiklar till internflyktingar, såsom vinterkläder, vintertält, täcken och dynor, förnödenheter som behövs för att sköta vägtrafikinfrastrukturen, till exempel salt. Det effektivaste sättet för privatpersoner att hjälpa är att donera pengar till biståndsorganisationer, säger specialplanerare Heikki Honkanen från inrikesministeriet. 

Det har skickats 280 långtradare med materiellt bistånd

Utöver de 280 långtradarna med materialbistånd har Finland skickat sammanlagt 65 fordon, till exempel räddningsfordon och bussar, till Ukraina. Genom civilskyddsmekanismen har man också gett experthjälp till Ukrainas grannländer för att stödja mekanismens funktion och tagit emot patienter som evakuerats från Ukraina och som behöver sjukvård. 

Utöver de modulbostäder som levererats från Finland och som finansierats av utrikesministeriet är hälso- och sjukvården, räddningsväsendet och energisektorn de största sektorer som fått materiellt bistånd. Inom dessa sektorer har biståndsbehovet redan länge varit stort och kontinuerligt. Det kommer också i fortsättningen att behövas mycket hjälp, och tillgången till energi blir en allt viktigare fråga inför hösten och vintern. 

Inrikesministeriet tackar alla som donerat civilt materialbistånd för deras betydelsefulla hjälp. Stödet till Ukraina är en långsiktig process som inte förväntas upphöra inom den närmaste framtiden.

Mer information:
specialplanerare Laura Haussalo, tfn 0295 488 655, ukraina.sm@govsec.fi  
specialplanerare Heikki Honkanen, tfn 0295 488 565, ukraina.sm@govsec.fi

Det senaste