Helsingfors räddningsverk
Frågor och svar om befolkningsskyddet
Vad är befolkningsskydd?
Med befolkningsskydd avses utförande av sådana humanitära uppgifter, vars syfte är att skydda civilbefolkningen från krig och olycksfaror, hjälpa befolkningen att klara sig från direkt påverkan av krig och olyckor samt skapa nödvändiga förutsättningar för överlevnad.
Finlands myndigheter är beredda på omfattande skydd av befolkningen och man följer ständigt världsläget och dess utveckling. Myndigheterna utför även befolkningsskyddsövningar årligen. Finland har en bra beredskap.
Hurdana skyddsrum finns det i Helsingfors?
Ett skyddsrum är ett utrymme eller en byggnad som skyddar civilbefolkningen från bland annat explosions- och splitterpåverkan, byggnadsras, tryckvågor samt strålning och hälsofarliga ämnen. Befolkningsskyddet har olika anordningar och förnödenheter som säkerställer filterad ventilation och elförsörjning.
Skyddsrummen är utmärkta med ett internationellt märke med en blå triangel på orange botten.
De fastighetsspecifika skyddsrummen utgör grunden för befolkningsskyddet i Helsingfors. I varje fastighets räddningsplan kan man se var fastighetens skyddsrum finns. Mer information fås av bostadsaktiebolaget, disponenten eller byggnadstillsynsmyndigheten.
Utöver hus-, företags- och institutionsspecifika skyddsrum har man i Helsingfors byggt bergskyddsrum som delas upp i allmänna och gemensamma skyddsrum.
De allmänna skyddsrummen är byggda av Helsingfors stad och är avsedda som skyddsrum för personer som bor, arbetar eller vistas i staden eller som rör sig utomhus. Utöver dessa är metrostationerna i centrum utrustade som skyddsrum. Bergskyddsrum som byggts för gemensam användning är avsedda för dem som bor och arbetar i de fastigheter som deltagit i byggandet av skyddsrummet.
I egnahemsområden eller på landsbygden finns i allmänhet inga skyddsrum.
Hur många skyddsrum finns det i Helsingfors?
Det finns tillräckligt med skyddsrum i Helsingfors. I staden finns cirka 5 500 skyddsrum med cirka 900 000 skyddsplatser.
Helsingfors största bergskyddsrum avsedda för allmänheten finns i Kampen, Östra Böle, Norra Gårdsbacka och Berghäll, som vart och ett har cirka 10 000 skyddsplatser.
Var finns information om Helsingfors skyddsrum och deras placering?
Information om allmänna och gemensamma bergskyddsrum finns på Helsingfors stads servicekarta.
Husskyddens placering finns i fastighetens räddningsplan, som även ska ha information om ifall det saknas ett skydd på grund av byggskyldigheten.
Vid behov kan du be om mer information av jourhavande brandinspektör, tfn 09 310 31203 vardagar klockan 9–11 och 12–14 samt per e-post klockan 9–15 på adressen palotarkastaja@hel.fi.
Hur skyddar jag mig om skyddsrum saknas?
Om situationen kräver, ger myndigheterna anvisningar till dem som på förhand inte har anvisats en plats i ett skyddsrum. Vid en nödsituation kan man ta sig till det närmaste skyddsrummet. Myndigheterna kan även evakuera befolkning för att skydda dem. Evakueringar genomförs endast om befolkningen inte kan skyddas på något annat sätt.
När tas skyddsrummet i skyddsbruk?
I normala förhållanden används skyddsrummen i enlighet med byggnadstillståndet som exempelvis förråd, hobby- och socialutrymmen eller parkeringshus.
Om situationen kräver att skyddsrummen ska ställas i användbart skick, meddelas detta med ett myndighetsbeslut. Skyddsrummen ska då sättas i användbart skick senast inom 72 timmar efter myndighetsbeslutet. Då tömmer de boende eller andra användare av fastigheten skyddsrummet och förbereder skyddsrummet för användning under ledning av en på förhand utsedd skyddsrumsskötare.
Varifrån får jag information om att jag ska uppsöka ett skyddsrum?
Myndigheterna följer ständigt världsläget och dess utveckling samt effektiverar beredskapen, om det är nödvändigt för att skydda befolkningen. Myndigheterna ger även befolkningen anvisningar om egen beredskap och eventuella kommande skyddsbehov i god tid på många sätt och via många kanaler, om det är nödvändigt.
Information om att man ska förflytta sig till skyddsrum meddelas med den allmänna farosignalen och ett varningsmeddelande. Farosignalen som ges med hjälp av befolkningsskyddslarm är en ljudsignal med stigande (7 sekunder) och fallande ljud (7 sekunder) som varar en minut eller en varning som utropas. Den allmänna farosignalen åtföljs alltid av ett meddelande till allmänheten, som läses upp i alla radiokanaler samt visas som rullande text högst upp i tv-rutan under Yles, MTV3:s och Nelonens tv-program samt på text-tv-sidan 112.
Nödcentralsverket informerar också via mobilapplikationen 112.
Mer information om farosignalen.
Vad innebär egen beredskap och nödförråd?
Exempelvis ett långvarigt elavbrott kan orsaka en situation där samhällets tjänster till och med kan avbrytas. Hushåll borde ha beredskap för 72 timmar långa specialsituationer.
Ett nödförråd ska bland annat innehålla vatten samt lättlagad mat som alla i familjen kan äta. Därutöver är det bra att exempelvis ha en batteridriven radio och ficklampa, en reservströmkälla för till exempel laddning av telefon, nödvändiga läkemedel, stormkök och tändstickor samt kontanter. Närmare förteckningar och anvisningar.
Vad bör man ta med sig till skyddsrummet?
Vid skyddssituationer ska man ta med identitetsbevis samt livsmedel, dryck, personliga läkemedel, hygienartiklar, jodtabletter och sängkläder (exempelvis sovsäck och liggunderlag) för eget bruk för cirka 2–3 dygns bruk. Därutöver kan det vara bra att ta med sig en ficklampa och batterier, öronproppar, mobilladdare samt något för att fördriva tiden (böcker, spel, papper, pennor).
Du får inte ta med dig alkohol, droger, vapen, värmealstrande apparater (gaskök, stormlykta o.s.v.) eller produkter som luktar illa till skyddsrummet. Du får inte röka i skyddsrummet.
Varför uppmanas man att ta med jodtabletter till skyddsrummet?
Vid till exempel allvarliga kärnkraftverksolyckor kan det komma ut radioaktiv jod i luften. Samlingen av denna radioaktiva jod i sköldkörteln minskas genom att ta en jodtablett. Det är viktigt att jodtabletterna tas vid rätt tidpunkt och därför får de endast tas på uppmaning av myndigheterna. Myndigheternas anvisningar meddelas i radio och tv. Följ doseringen som anges på förpackningen. Jodtabletter kan köpas på apoteket.
Fungerar mobiltelefoner i skyddsrummet?
Det ska ordnas täckning för mobiltelefoner i skyddsrummen.
Hur länge är man i skyddsrummet?
Skyddsrummet är planerat så att man vid behov kan vistas flera dagar där. Ett skyddsrum ska enligt lagen innehålla olika slags apparater och utrustningar, som används för att säkerställa bland annat filtrerad ventilation i situationer där det finns giftig gas eller radioaktiva ämnen i utomhusluften.
Skyddstiden beror på faran. Nuförtiden är utgångspunkten att man tillbringar högst cirka tre dygn i sträck i skyddsrum. Sannolikt skulle skyddsrum användas för exempelvis övernattning och kortvarigt skydd vid krigsliknande situationer. Myndigheterna ger då anvisningar om hur man skyddar sig.
Var ska husdjur sättas vid en befolkningsskyddssituation?
Du får inte ta med dig djur till skyddsrummen, inte ens i undantagsfall. Om människor uppmanas ta skydd i skyddsrummen, kan husdjuren ta skydd i bostaden.
Hur hålls skyddsrummen i skick?
Skyddsrummet underhålls årligen. Skyddsrummets anordningar och utrustning ska hållas i skick.
Periodisk besiktning av skyddsrummens apparater ska göras åtminstone vart tionde år. Ett inspektionsprotokoll ska upprättas över granskningen av anordningarnas funktion och i protokollet ska det göras anteckningar per anordning om den genomförda granskningen. Inspektionsprotokollet ska på begäran visas upp för räddningsmyndigheter.
Funktionen av skyddsrummets apparater och utrustning ska underhållas enligt anvisningar från tillverkaren. Vi rekommenderar att man testar skyddsrummets ventilationsutrustning, öppnar och stänger övertrycks- och backventilerna, kontrollerar tätningarnas skick samt kontrollerar befolkningsskyddsmaterialet årligen.
I vilket skick är Helsingfors skyddsrum?
Alla skyddsrum som Helsingfors stad ansvarar för skyddar mot bombningar och splitterpåverkan, men det finns förnyelsebehov i synnerhet i reservkrafts- och ventilationssystem. Förbättringsarbeten utförs långsiktigt och systematiskt. Renoveringen av ett skyddsrum blev klar år 2022 och det finns färdiga planer för upprustning av fem skyddsrum.
Huvuddelen av Helsingfors skyddsrum förvaltas av bostadsaktiebolag som själva ansvarar för skyddsrummets skick.
Vem kan jag kontakta om jag vill hjälpa till med befolkningsskyddsarbetet?
Frivilliga behövs och de är mycket välkomna att hjälpa myndigheterna. Befolkningsskyddsutbildning ordnas bland annat av Helsingfors Räddningsförbund och Försvarsutbildningsföreningen (på finska).