Tillbaka

Under midsommarhelgen hade räddningsverket en typisk mängd uppdrag

Utgivningsdatum 28.6.2022 16.46
Pressmeddelande

Midsommaren firades på Västra Nylands räddningsverks område lite lugnare än vanligt.

”Räddningsväsendet hade 83 uppdrag under midsommarhelgen, då det normalt är ungefär 90 uppdrag. Terrängbränderna var under tio till antalet. I de alla var antändningsorsaken människans verksamhet, till exempel användning av engångsgrill.”, konstaterar jourhavande chef Niko Mättö. Han tackar för att människorna huvudsakligen följde bra varningen för skogsbrand och antände inga brasor. Terrängen är nu mycket torr och varning för skogsbrand gäller ännu och ingen öppen eld får uppgöra.   

Från räddningsverkets synvinkel förlöpte trafiken lugnt och inga större olyckor inträffade. Övriga uppdrag som räddningsverket hade var till exempel hjälpandet av akutvården i transporter i skärgården.  

Det varma vädret syntes i akutvårdsuppdragen

Det var 520 akutvårdsuppdrag under midsommarhelgen, vilket är i medeltal tio uppdrag mindre än en vanlig midsommarhelg.  ”De flesta akutvårduppdragen gällde nedsatt allmänt tillstånd. Till det inverkade det varma vädret. Andra typiska situationer där akutvårdshjälpen behövdes var, fall, andningssvårigheter, bröstsmärta, uppdrag som gällde mentala hälsan samt förgiftningar ”, konstaterar akutvårschef Juha Karhu

”Nu när värmen fortsätter är det viktigt att man dricker tillräckligt med vatten samt kommer ihåg att äta. Då det är varmt smakar inte alltid maten, men man kan äta lite mer under de svalare stunderna under morgonen och kvällen. Alkohol- och energidrycker och kaffe torkar kroppen, så det är viktigt att dricka vatten. Speciellt barnen och de äldres kropp torkar lättare och därför bör man se till att de får tillräckligt med vätska. Om vattnet inte smakar, kan saft eller annan dricka vara bättre”, säger akutvårdschef Karhu. Dessutom uppmanar han att man undviker hård fysisk ansträngning i värmen och att man skyddar barn från solens UV-strålning. Skyddande skarf eller sommarhatt samt en lämplig svalkande ljummen dusch samt simning lättar under det varma vädret.  
 

Länsi-Uusimaa

Det senaste