Tillbaka

Släckningen av skogsbranden i Mörskom fortsätter

Utgivningsdatum 16.5.2023 9.29
Pressmeddelande
Skogsbrandsområde

Uppdatering 16.5 kl. 13.45: Situationen har lugnat ner sig. Släckningen och bevakningen väntas ta upp till flera dygn.

16.5 kl. 13.45

Släckningsarbetet vid skogsbranden som antändes i Kankböle i Mörskom på måndagen fokuserar på att släcka områden som fortfarande pyr och att övervaka området.

På tisdag eftermiddag finns cirka 10 enheter från Räddningsverket i Östra Nyland och närliggande avtalsbrandkårer på plats.

Släckningen av en mark- eller skogsbrand räcker i allmänhet flera dagar då man räknar med eftersläckning och övervakning. Branden kan pyra under markytan och antändas på nytt.

Skogsbranden i Mörskom är med sina närmare 40 hektar den till ytan största skogsbranden i Östnyland på minst 20 år. De största skogsbränderna i Finlands närhistoria är Kalajoki år 2021 (22 ha) och Muhos år 2020 (ca 250 ha). Till de största i södra Finland hör markbranden i Syndalen i Hangö 2017 (ca 100 ha).

I Nyland råder varning för skogsbrand på tisdag eftermiddag klockan 13.30. Då är det förbjudet att tända brasa eller annan öppen eld utomhus. Det är bra att vara försiktig då man rör sig i naturen: torr terräng kan antändas av en cigarettfimp, en gnista från en arbetsmaskin eller en parkerad bils katalysator. Enligt nuvarande information antändes skogsbranden i Mörskom av en skogsmaskin.

Mer information om hantering av eld och öppen eld

Räddningsverket i Östra Nyland vill i det här skedet tacka alla räddningsverk, avtalsbrandkårer samt Försvarsmakten och Gränsbevakningsverket för deltagande i släckningsarbetet.

Vi informerar mer om skogsbranden i Mörskom vid behov.

16.5 kl. 9.30

På natten har verksamheten fokuserat på att kontrollera brandområdet.
För tillfället deltar sammanlagt 10 enheter från Räddningsverket i Östra Nyland och områdets avtalsbrandkårer i släckningen. Även en tung släckningsenhet från Räddningsverket i Södra Savolax som har specialiserat sig på skogsbränder är på plats.

Brandområdet är fortfarande nästan 40 hektar stort, men branden sprids inte längre. Det är frågan om den största skogsbranden i Östra Nyland under hela det regionala räddningsverkets verksamhetstid, det vill säga nästan 20 år.

Som mest deltog ett trettiotal enheter i uppdraget. Räddningsverket fick hjälp av närliggande räddningsverk samt helikoptrar från Försvarsmakten och Gränsbevakningsverket.

Det senaste