Tillbaka

Oroa dig inte om du inte hörde farosignalen testas

Utgivningsdatum 7.3.2022 15.44
Varningsanordning på ett hustak.
Avsikten med farosignalen är att berätta för dem som rör sig ute bör förflytta sig inomhus.

En del av varningssystemen för den allmänna farosignalen på Räddningsverket i Östra Nylands område startade inte under testet måndagen den 7.3. Räddningsverket vet var de felaktiga varningssystemen finns och reder ut saken med Nödcentralsverket. Invånarna behöver inte meddela om felaktiga system.

Farosignalen testas i hela Finland den första måndagen i månaden klockan 12. Testet hjälper upptäcka eventuella fel eller servicebehov i larmanordningarna. Systemen förnyas regelbundet nästan varje år. På en del fastigheter har man lämnat kvar gamla larmanordningar som inte längre är i bruk.

Ibland kan du höra ett talat meddelande i samband med testet. Det här beror på att testet utförs turvis av Nödcentralsverket och lägescentralen vid Räddningsverket i Östra Nyland. Det talade meddelandet hörs endast vid lägescentralens test varannan månad.

Räddningsverkens varningssystem placeras i huvudsak på tätast bebyggda områden. I östra Nyland når de cirka 70 procent av invånarna. Räddningsverket i Östra Nyland har sammanlagt 38 varningssystem på sitt verksamhetsområde.

Farosignalens avsikt är att meddela personer som befinner sig utomhus att de bör ta skydd inomhus. Signalen är inte avsedd att höras inomhus. Var alltså inte orolig om du inte hör signalen ända in i ditt hem på testdagen.
Finland har ett system för varnande av befolkningen som omfattar flera kanaler: radio, tv, text-tv, mobilappen 112 samt de larmsystem som upprätthålls av räddningsverken.

Det bästa sättet att få information är att ladda ner appen 112 i mobiltelefonen. Via den får du varningsmeddelanden för det område du befinner dig på direkt i telefonen. Appen är bra på många sätt. Den kan till exempel hjälpa nödcentralen att lokalisera dig om du ringer nödnumret.

 

Det senaste