Tillbaka

Ordningsvakt som räddade person ur Borgå å får diplom

Utgivningsdatum 8.9.2022 14.52
Pressmeddelande
Ilkka Eskelinen, Kevin Nieminen och Peter Johansson.
Brandmästare Ilkka Eskelinen (t.v.), Kevin Nieminen och räddningsdirektör Peter Johansson. Bild: Mika Laine/Itäväylä

Räddningsverket i Östra Nyland har beviljat ordningsvakten Kevin Nieminen ett diplom. Genom sitt agerande räddade Nieminen sannolikt en person som hoppade i Borgå å en natt i augusti 2022.

Räddningsverket fick 12.8.2022 klockan 3.45 ett vattenräddningsuppdrag där det meddelades att en person hade hoppat i Borgå å i centrala Borgå.

Enligt förhandsuppgifterna hade en utomstående ordningsvakt hoppat efter personen i ån och hållit denna flytande. När räddningsverkets och polisens enheter anlände till platsen hade ordningsvakten och en tredje person fått den person som hamnat i vattnet upp på land.

Räddningsverkets diplom kan beviljas som erkännande för modigt eller driftigt handlande, med hjälp av vilket en annan persons hälsa eller egendom har räddats från hotande fara.

 – På basis av intervjuer som gjordes med ögonvittnen är det sannolikt att ordningsvakten räddade personens liv genom att själv hoppa i vattnet och hålla personen ovanom vattenytan, konstaterar brandmästare Ilkka Eskelinen, som föreslog diplomet. Gärningen är ett uttryck för en uppriktig önskan att hjälpa, till och med på bekostnad av ens egen säkerhet.

 

Det senaste