Tillbaka

Lappträsk nya räddningsstation vigdes i bruk

Utgivningsdatum 20.1.2023 16.50
Pressmeddelande
Två brandbilar utanför en räddningsstation.

Den nya räddningsstationen i Lappträsk är klar och har tagits i bruk. Stationen invigdes i högtidliga tecken fredag 20.1.2023, men har redan hunnit användas i samband med tiotals alarm.

Det är lokala Villikka & Enqvist Invest Oy som har låtit bygga stationen, som tog cirka 9 månader att bygga. Östra Nylands välfärdsområde, som Räddningsverket i Östra Nyland är en del av, har slutit ett 20 år långt hyreskontrakt.

Stationen är 550 kvadratmeter stor och rymmer tre fordon. Förutom fordonshallen har stationen bland annat tvättlokaler för fordon, kläder och utrustning, duschar och bastu samt ett kombinerat kök och allrum.

Den moderna stationen tar ett stort kliv uppåt från den gamla stationen som byggdes 1961. Även läget vid Lovisavägen är tryggare och ändamålsenligare. Den gamla stationen låg bredvid en skola mitt i kyrkobyn.

I Lappträsk fungerar en halvordinarie brandkår vid Räddningsverket i Östra Nyland. Ett tjugotal personer deltar aktivt i räddningsverksamheten. Kåren är alltid öppen för nya medlemmar.

Ordförande för den regionala nämnden för beredskap och säkerhet Satu Lindgren invigde stationen på traditionellt vis genom att kapa en brandslang. Räddningschef Mika Kynsijärvi och Lappträsk halvordinarie brandkårs gruppledare Maria Helgars assisterar.

Den nya stationens läge vid Lovisavägen 55 är idealisk med tanke på trafikförbindelser. De två bilarna längst till höger samt en tankbil inne i fordonshallen hör till brandkårens ordinarie utrustning.

Stationens gym hjälper personalen upprätthålla god fysisk kondition, vilket är viktigt vid räddningsuppdrag.

Det senaste