Tillbaka

Bestämmelser om byggande av skyddsrum lindras

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 9.2.2016 14.59
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har tillsatt ett projekt för att se över bestämmelserna om byggande av skyddsrum. Projektet är ett led i minskandet av kostnaderna för bostadsbyggandet och det hänger samman med regeringens spetsprojekt som avvecklar onödig reglering.

Projektet ansluter sig till de bostadspolitiska åtgärderna enligt Sipiläs regeringsprogram genom vilka man strävar efter att utöka produktionen av bostadstomter och sänka kostnaderna för byggande. Avsikten är att enligt regeringsprogrammet avveckla normer för byggande t.ex. när det gäller skyddsrum och parkeringsplatser för att lätta på kostnader och byråkrati.

I projektet bereds de författningsändringar som gäller byggande av skyddsrum och som behövs för att minska kostnaderna för byggande. Avsikten är att författningsändringarna endast gäller nya byggprojekt, och i beredningen av dem beaktas de behov som är nödvändiga för att skydda befolkningen.

- Att avveckla normer är ett av de genomgående målen i regeringsprogrammet. Finland måste utvecklas i en smidigare riktning. Genom att lätta på skyldigheten att bygga skyddsrum minskar man kostnaderna för byggandet. Befolkningens behov av skydd ska dock också tillgodoses i reformen, berättar inrikesminister Petteri Orpo.

Avsikten är att en regeringsproposition i frågan ska överlämnas till riksdagen under höstsessionen 2016 och att de ändrade bestämmelserna ska träda i kraft under 2017.

Läs mer om projektet: www.intermin.fi/sv/lagberedning/byggande_av_skyddsrum
På webbsidan kan du också prenumerera på nyheter till din e-post för att följa hur beredningen framskrider.

Ytterligare information

Janne Koivukoski, beredskapsdirektör, tfn 0295 418 842, fornamn.efternamn@intermin.fi
Ilpo Helismaa, konsultativ tjänsteman, tfn 0400 405356, fornamn.efternamn@intermin.fi

Det senaste