Tillbaka

Totalt 238 långtradare med civilt materialbistånd har redan skickats till Ukraina

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 21.6.2023 10.12
Pressmeddelande

Sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina har Finland skickat civilt materialbistånd till Ukraina. En stor del av det materiella biståndet är donationer från offentliga och privata aktörer. Inrikesministeriet samordnar lämnandet av bistånd till Ukraina via EU:s civilskyddsmekanism.

Finland har redan skickat 238 långtradare med materiellt bistånd till Ukraina via EU:s civilskyddsmekanism. Det har också skickats totalt 51 fordon, till exempel ambulanser, släckningsbilar och bussar, till Ukraina. Genom civilskyddsmekanismen har också finländska experter hjälpt till i Ukrainas grannstater, till exempel Moldavien, genom att delta i samordningen av det materialbistånd som lämnats via mekanismen. 

Finlands civila bistånd till Ukraina har omfattat till exempel 21 ambulanser, 9 släckningsbilar, 21 andra fordon experthjälp. Det har skickats totalt 238 långtradare med civilt materialbistånd. Biståndets värde uppgår till över 16 miljoner euro.

- Rysslands anfallskrig mot Ukraina fortsätter och situationen är mycket svår för dem som lever mitt i kriget. Sedan kriget började har Finland skickat till Ukraina materiellt bistånd som det finns ett akut behov av i landet, säger Pauliina Eskola, direktör för internationella frågor vid inrikesministeriet.

Det finns ett massivt behov av civilt materialbistånd i Ukraina. Anfallskriget, som nu pågått i över ett år, har lett till en situation där infrastrukturen i Ukraina har lidit omfattande skador.

Förstörelsen av Kachovka-dammen har skapat ett separat akut hjälpbehov

- På grund av de systematiska attackerna mot landets infrastruktur är behovet av hjälp till exempel inom energisektorn akut. Förstörelsen av Kachovka-dammen den 6 juni har skapat en separat, akut situation inom anfallskriget, där det främst behövs till exempel vattentjänster, livsmedel, räddningsmateriel och tillfällig inkvartering, säger Heikki Honkanen, specialplanerare vid inrikesministeriet.

Syftet med Finlands bistånd är att möta Ukrainas behov. Senast har Finland skickat bland annat utrustning inom energisektorn, sjukhusförnödenheter, utrustning för räddningsväsendet och bussar till Ukraina. 

- Stödet till Ukraina är en långsiktig process som inte förväntas upphöra inom den närmaste framtiden. Inrikesministeriet samlar hela tiden nya försändelser av civilt materialbistånd, säger Eskola. 

Inrikesministeriet tackar alla som donerat civilt materialbistånd för deras betydelsefulla hjälp. Stödet till Ukraina fortsätter.

Ytterligare information:
Pauliina Eskola, direktör för enheten för EU-frågor och internationella frågor, tfn 0295 488 263, fornamn.efternamn@gov.fi
Heikki Honkanen, specialplanerare, tfn 0295 488 565, fornamn.efternamn@gov.fi 

Det senaste