Tillbaka

Finland redo att skicka tiotals experter till Grekland

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 21.3.2016 14.19
Pressmeddelande

Finland är redo att skicka tiotals experter till Grekland för att stödja genomförandet av avtalet mellan EU och Turkiet. Tio polismän, fyra gränssäkerhetsexperter och tio experter på asylfrågor från Migrationsverket står i startberedskap.

Dessutom kan den tid som bevakningsfartyget Merikarhu deltar i Frontex-insatsen i Grekland förlängas med en månad till mitten av maj. Merikarhu har en besättning på 20 personer.

Finland håller dessutom på att via EU:s civilskyddsmekanism skicka materialhjälp, t.ex. tält, till Grekland. Via civilskyddsmekanismen kan man på begäran också skicka experter i team på t.ex. 3 - 5 personer. Avsikten är att dessa team stödjer de lokala myndigheterna exempelvis i att bygga lägerinkvartering och i andra uppgifter där sakkunskapen inom räddningsbranschen kan utnyttjas.

EU och Turkiet har kommit överens om att de personer som olagligt kommit till Grekland ska återsändas till Turkiet och att EU-länderna tar emot lika många syriska flyktingar direkt från Turkiet. För att genomföra avtalet har Grekland begärt och medlemsländerna lovat skicka experter för registrering av invandrare i Grekland och återsändande till Turkiet. Det slutliga beslutet om experternas avresa fattas då Grekland preciserar sin begäran om hjälp och meddelar var experterna kommer att placeras.

Ytterligare information

Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 2216, fornamn@efternamn@intermin.fi

Det senaste