Tillbaka

Inrikesministeriet utmanar ministerierna, statens ämbetsverk och räddningsverken att ha utrymningsövning under Brandsäkerhetsveckan

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 24.11.2014 11.53
Pressmeddelande

Brandsäkerhetsveckan firas i år den 22 november till den 1 december. Brandsäkerhetsveckan utmanar alla arbetsgemenskaper, skolor, läroinrättningar, daghem, husbolag och familjer att ha brandövning i november - december. Målet är att få privatpersoner och sammanslutningar att hålla en egen brandövning, t.ex. brandsäkerhetskontroll i eget hem eller utrymningsövning.

Inrikesministeriet har tagit emot utmaningen och utmanar alla ministerier, statens ämbetsverk och räddningsverk att ha utrymningsövning under Brandsäkerhetsveckan. Ministerierna ombeds skicka utmaningen till ämbetsverken inom sitt eget förvaltningsområde. Inrikesministeriet har en utrymningsövning den 26 november 2014.

Beredskap inför brand genom övning

Olika sammanslutningar såsom arbetsplatser, husbolag och skolor är enligt räddningslagen skyldiga att se till att åtgärder vidtas i fastigheten för att trygga utrymning vid eldsvådor. Att rädda sig förutsätter att branden upptäcks snabbt och att utrymningen görs snabbt. Därför är det viktigt att man kan agera rätt och hålla sig lugn vid en brand.

Att öva trygg utrymning gör att man blir säkrare på det och får kunskap att agera rätt vid brand. Utrymning av byggnader tränas och repeteras just för att handlingen ska bli så automatisk och rutinmässig som möjligt. Dessutom kan man som ett resultat av övningen finna utvecklingsbehov för att främja säkerheten både på arbetsplatsen och för dem som vistas där.

Egen brandövning är en del av Brandsäkerhetsveckan. Veckan inleddes den 22 november med evenemanget En dag på brandstationen och slutar den 1 december med den Nordiska brandvarnardagen. Egen brandövning kan genomföras under tiden 22.11–31.12.2014.

Brandsäkerhetsveckan samordnas av styrgruppen för den Nordiska brandvarnardagen som tillsatts av inrikesministeriet. Brandsäkerhetsveckans beskyddare är inrikesminister Päivi Räsänen.

Anvisningar om hur en egen brandövning kan ordnas finns på webbplatsen:
www.paloturvallisuusviikko.fi/sv

Ytterligare information: räddningsöverinspektör Maija Peltokangas, tfn 0295 488 433
Närmare information om Brandsäkerhetsveckan: informationschef Juha Hassila, Räddningsbranschens centralorganisation i Finland, tfn 040 758 7846

Det senaste