Tillbaka

Utkast till lag om ordnande av räddningsväsendet på remiss

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 1.9.2016 12.57
Pressmeddelande
Inrikesministeriet har sänt på remiss ett utkast till lag om ordnande av räddningsväsendet. Avsikten är att i lagen om ordnande av räddningsväsendet föreskriva bl.a. om antalet räddningsverk och styrsystemet för räddningsväsendet samt utvecklingen och övervakningen av räddningsväsendet. Lagen avses träda i kraft vid ingången av 2019 samtidigt med social- och hälsovårds- och landskapsreformen.

Enligt lagutkastet ska de fem landskap som driver universitetssjukhus och som ansvarar för ordnandet av den prehospitala akutsjukvården i fortsättningen ansvara för ordnandet av räddningsväsendet. I praktiken innebär detta att det från ingången av 2019 i Finland finns fem räddningsverk som drivs av landskap: Birkaland, Egentliga Finland, Norra Savolax, Norra Österbotten och Nyland. Antalet räddningsverk påverkar inte antalet brandstationer, utan räddningsväsendet förblir en närtjänst också i fortsättningen.

Eftersom räddningsverken övergår från kommunerna till landskapen, är avsikten att de i fortsättningen får sin finansiering ur statsbudgeten. Enligt utkastet till lag om ordnande av räddningsväsendet blir personalen vid de nuvarande räddningsverken anställd i landskapen som gamla arbetstagare på nuvarande villkor (fram till utgången av 2020). Det föreslås att de fastigheter som ägs av kommuner förblir i kommunernas ägo, och de nuvarande lagstadgade samkommunernas egendom övergår till landskapen. Räddningsväsendets materiel övergår i landskapens ägo. De nuvarande hyresavtalen övergår på nuvarande villkor från kommunerna till landskapen för minst tre år.

Utkastet till lag om ordnande av räddningsväsendet följer social- och hälsovårds- och landskapsreformens lösningar. Också utkasten till lag om ordnande av social- och hälsovården och landskapslag är på remiss samtidigt, och de ändringar som görs i dem kan också påverka förslaget till lag om ordnande av räddningsväsendet.

Det lagutkast som nu sändes på remiss är ett tjänstemannaförslag. Remissbehandlingen avslutas den 11 november 2016. Efter det beslutar regeringen om den slutliga propositionen och lämnar den till riksdagen. Revideringen av räddningsväsendets egentliga innehållslag, dvs. räddningslagen, ska inledas i september och målet är att beredningen framskrider så att ett förslag till räddningslag ska sändas på remiss i augusti 2017.

Utkast till lag om ordnande av räddningsväsendet 1.9.2016: http://www.intermin.fi/download/69628_HE_LUONNOS_LAIKSI_PELASTUSTOIMEN_JARJESTAMISESTA_sv_310816.pdf?556f295c02d3d388

Begäran om utlåtande 1.9.2016: http://www.intermin.fi/download/69627_Lausuntopyynto_010916_sv.pdf?98831d5c02d3d388

Läs mer om reformen av räddningsväsendet: www.intermin.fi/sv/utveckling/reformen_av_raddningsvasendet

Ytterligare information

Päivi Nerg, kanslichef, tfn 050 4561012, fornamn.efternamn@intermin.fi
Esko Koskinen, räddningsöverdirektör, tfn 0295 418840, fornamn.efternamn@intermin.fi
Taito Vainio, projektledare, tfn 0295 488 423, fornamn.efternamn@intermin.fi

Det senaste