Tillbaka

Inrikesministeriet inleder en informationskampanj för att förbättra befolkningens egen beredskap

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 24.10.2023 8.20
Pressmeddelande
Reservförrådet i skafferi

Inrikesministeriets informationskampanj för unga vuxna inleds denna vecka. Kampanjstarter sker både före och efter årsskiftet ända till slutet av februari. Teman är 72 timmars beredskapsrekommendation, reservförrådets innehåll och hemmets säkerhet. Kommunikationen om befolkningens egen beredskap fick finansiering ur tilläggsbudgeten i början av året.

Ett av målen i regeringsprogrammet är att förbättra befolkningens egen beredskap i alla befolkningsgrupper. Befolkningen har en stark roll som aktiv aktör i beredskapen inför störnings- och krissituationer.

”Ju bättre enskilda människor är beredda på olika störnings- och krissituationer, desto bättre klarar också samhället av dessa situationer. Samtidigt får myndigheterna mer tid att agera till exempel vid elavbrott”, konstaterar inrikesministeriets kommunikationsdirektör Eriikka Koistinen.

Innehållet i kampanjstarterna på båda sidorna av årsskiftet riktar sig särskilt till unga i åldern 18–25 år som bor i städer. I de informationskampanjer som planeras mot slutet av 2024 utvidgas målgruppen.

Unga stadsbor som primär målgrupp

Unga vuxna som bor i städer framhävs i många enkäter som den målgrupp som har minst beredskap inför störnings- och krissituationer i sin vardag. Detta framgår till exempel av statsrådets kanslis enkät Medborgarpulsen samt av räddningsväsendets undersökning och segmentering av befolkningen, som publicerades 2022.

Målgruppen har beaktats noggrant i urvalet av kanaler för informationskampanjerna.

”Inrikesministeriet samarbetar med den populära YouTube-kanalen Iha Just Imus. Dessutom sker kommunikation om egen beredskap via flera kanaler i applikationer som är populära bland unga, till exempel Snapchat och TikTok. I valda kanaler informerar vi också på svenska och engelska”, säger Koistinen.

I kampanjen deltar Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland och Försörjningsberedskapscentralen. Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland samordnar myndigheternas och organisationernas rekommendation om 72 timmars beredskap, som finansieras av Försörjningsberedskapscentralen. 

I tilläggsbudgeten i början av 2023 beviljades inrikesministeriet 500 000 euro för befolkningens egen beredskap. Utöver informationskampanjerna ska inrikesministeriet och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata nästa år i förvaltningsövergripande samarbete utarbeta en webbplats för medborgarna som innehåller sammanställd information om beredskap. Webbplatsen kommer att finnas på suomi.fi-plattformen.

Mer information:

Eriikka Koistinen, kommunikationsdirektör, inrikesministeriet, tfn  0295 488 222, fornamn.efternamn@gov.fi 
Oliver Kiviharju, specialsakkunnig, inrikesministeriet, tfn 0295 488 653, fornamn.efternamn@gov.fi 

Det senaste