Tillbaka

112-dagen påminner om att säkerhet är små insatser i vardagen

Utgivningsdatum 10.2.2023 9.41 | Publicerad på svenska 10.2.2023 kl. 14.27
Pressmeddelande
Olemme mukana 112-päivässä, hätänumeropäivän tunnuskuva.

112-dagen är en riksomfattande kampanj i syfte att fästa allmänhetens uppmärksamhet på vardagssäkerhet och på hur den kan förbättras. Nödnummerveckan firas 6–12 februari och höjdpunkten är 112-dagen, lördagen 11.2 i Esbo var det ordnas ett säkerhetsevenemang i köpcentret Sello.

År 2023 kommer kampanjen att firas med temat "Beredskap är en av vardagens små handlingar". Under nödnummerveckan ges instruktioner om att förbereda sig på olika störningar och undantagssituationer samt förebygga olika farliga situationer.

Även med små åtgärder kan du förbättra din egen beredskap, t.ex. med att se till att du har följande hemma: första hjälpen väska och förstahandssläckningsredskap (brandfilt, handsläckare), samt mat reservförråd. Till reservförrådet tillhör bl.a. drickbart flaskvatten, mat som kan ätas utan tillredning, ficklampa, batteriradio, powerbank och lite kontanter samt hygienprodukter och personliga mediciner. Förbered dig på sätt att du klarar dig 72 timmar utan att behöva besöka butiken eller apoteket samt utan vatten eller ström. Sjukdom eller en kraftig storm kan orsaka en störning i vardagen var reservförråd kan behövas. Bekanta dig med anvisningar gällande reservförråd: Reservförråd - 72timmar.fi

112-dagens evenemang i Esbo

På 112-dagen 11.2.2023 ordnas det ett säkerhetsevenemang i köpcentret Sello i Esbo kl. 10-14. Här kan du hitta representanter från Västra Nylands räddningsverk och polisinrättning, Nylands räddningsförbund, Epilepsiförbundet, Esbo räddningshundar, Nödcentralsverket, Alberga FBK och Västra Nylands social- och krisjour. Idrottsföreningen för Finlands brandpersonal tillkännager årets brandmansidrottare vid evenemanget kl. 11.00. 112-dagen som redan har blivit tradition har firats i Finland sedan 1997.

Det officiella förmedlingssystemet för varningsmeddelanden testas igen på den nationella nödnummerdagen 11.2.2022 kl. 11.20

Vid testningen uppdateras varningsmeddelanden i tv och på text-tv:s sida 112. Liksom tidigare testas systemet för nödmeddelanden också i radio. Nödcentralsverket deltar i testningen genom att förmedla nödmeddelanden via 112 Suomi-appen och publicera dem på Nödcentralsverkets webbplats 112.fi och på Facebook- och Twitter-konton. Testet utförs av Rundradion Ab, Digita Oy och Nödcentralsverket.

Kom ihåg att uppdatera 112-Suomi applikationen så att de nyaste funktionera fungerar. Läs mera 

 

Länsi-Uusimaa

Det senaste