Tillbaka

Polisen och räddningsverket förväntar en livlig midsommarafton i västra Nyland

Utgivningsdatum 22.6.2022 11.04
Pressmeddelande

Västra Nylands polis och Västra Nylands räddningsverk förväntar sig en brådskande midsommar. I feststämningen är det bra att komma ihåg säkerheten.

Många börjar sin semester på midsommaren och de stora städerna töms på folk. De som stannar kvar i staden vill dock ofta fira midsommaren utomhus på traditionellt vis. Kommissarie Sari Ryynänen tror att polisen, om vädret är gott, sannolikt får rycka ut vid störningar på allmänna områden, såsom stränder, campingplatser och höghusens gårdar. 

Om det däremot är regnigt, torde störningarna i större utsträckning förekomma inomhus, såsom i restauranger och privatbostäder. Ryynänen tror att polisen kommer att ha riktligt med larmuppdrag under midsommarveckoslutet. 

– Vi får se om min prognos stämmer. I vilket fall som helst tror jag att uppdragen är flera än ett vanligt veckoslut och detta har vi beaktat i våra resurser, berättar Ryynänen.

Skogsbränder kan förebyggas genom att vara försiktig med elden

På midsommaren består räddningsverkets uppdrag i synnerhet av trafikolyckor, första insatser och annat stöd till ambulanssjukvården, såsom båt- och terrängtransport, samt av skogsbränder. Under tidigare midsommarveckoslut har räddningsverket vanligen haft cirka 90 uppdrag. 

Räddningsverkets jourhavande chef Clas Tallberg påminner att man ska vara försiktig med elden. 

– När du grillar, se till att det inte finns något brandfarligt i närheten. Elden kan överraskande flamma upp och starta en eldsvåda. Det är bra att ha något att släcka med i närheten, till exempel en brandfilt eller en trädgårdsslang. Se till att askan eller engångsgrillen har kallnat och glöden har slocknat innan du kastar dem i soporna. Aska som slängs i naturen startar många eldsvådor varje sommar, konstaterar Tallberg. Innan du tänder en midsommarbrasa, en lägereld eller någon annan öppen eld ska du se till att du har markägarens tillstånd och att det inte råder varning för gräsbrand, skogsbrand eller hård vind.

Ambulanserna har bråttom på midsommaren

− I västra Nyland brukar det under ett midsommarveckoslut förekomma i snitt 540 uppdrag för ambulanserna. Typiska uppdrag är fallolyckor, svagt allmäntillstånd, andningssvårigheter samt bröst- eller buksmärta. Också psykiska problem är vanliga uppdrag, konstaterar chefen för den prehospitala akutsjukvården Juha Karhu. Han hoppas att alla, i synnerhet när det är varmt, kommer ihåg att dricka tillräckligt med vatten eller andra alkoholfria drycker. Han rekommenderar att man inte dricker mer än måttligt med alkohol. På midsommaren är det viktigt att komma ihåg seniorer och ensamma personer.

− Att önska grannen eller en närstående god midsommar piggar upp alla, säger Karhu.

Myndigheterna vakar över land och vatten

Polisen förväntar en livlig tur- och returtrafik under midsommarveckoslutet. I Västra Nyland finns det också många fritidsbostäder. Både trafiken och folkmängden ökar i många kommuner på midsommaren och hela sommaren. Detta kan innebära ett ökat antal larmuppdrag och brottsanmälningar.

Överkonstapel Pasi Huhta berättar att polisen i traditionell stil övervakar midsommarens vägtrafik och på Lojosjö och Hiidenvesi övervakas också båttrafiken. Man fokuserar på eventuellt roderfylleri och kontrollerar att båtarna har räddningsvästar och använder dem. 

− Vi övervakar dessutom körhastigheterna och användningen av lanternor i skymning och mörker. Jag vill redan på förhand påminna om att också vattenskotrar och andra vattenjetdrivna farkoster ska ha lanterna i skymning och mörker, säger överkonstapel Huhta.

Räddningsverkets jourhavande chef Clas Tallberg konstaterar att alkohol ofta har samband med drunkning. Man ska inte simma berusad. Han påminner också om att det är viktigt att de vuxna övervakar barnens simning, barnen kan inte vara ansvariga för varandra. Små barn ska vaktas i vattnet på armlängds avstånd. 

Polisens och räddningsverkets personal önskar alla invånare och midsommarfirare i västra Nyland en trygg och skön midsommar! 
 

Länsi-Uusimaa

Det senaste