Hoppa till innehåll
Tillbaka

En grupp som är specialiserad på krävande situationer grundas I Helsingfors

Utgivningsdatum 31.1.2025 12.33 | Publicerad på svenska 31.1.2025 kl. 12.42
Typ:Pressmeddelande
Helsinki
Brandmän och poliser i skyddsutrustning
Helsingfors räddningsverk och Helsingforspolisen tränar tillsammans. Photo: Polisinrättningen i Helsingfors

Helsingfors stads räddningsverk utvecklar räddningsverksamheten proaktivt för att anpassa sig till den förändrade verksamhetsmiljön i huvudstadsregionen. För att förbereda sig för krävande situationer tar räddningsverket i bruk en Rescue Task Force-verksamhet (RTF).

I praktiken grundas en räddningsgrupp som är specialiserad på krävande situationer i Helsingfors.

Gruppens medlemmar har frivilligt tagit på sig uppgiften. De är brandmän-akutvårdare med en specialutbildning som polisinrättningen i Helsingfors huvudsakligen ansvarat för. Man har också tagit del av lärdomar från utlandet.

Syftet med gruppen som är specialiserad på krävande situationer är att rädda patienter snabbare än vad som tidigare varit möjligt med traditionella metoder.

”När evakueringen av det farliga området och den livräddande första hjälpen sköts av specialutbildad räddningspersonal kan polisen fokusera på att exempelvis gripa en misstänkt. Polisen har gett räddningspersonalen taktisk utbildning så att de kan utföra sin egen uppgift på ett tryggt sätt”, berättar överkommissarie Patrik Karlsson, chef för Helsingforspolisens ledningscentral.

Den specialutbildade räddningspersonalen arbetar i situationer med polisskydd, där det finns en allvarlig risk för våld från utomstående. Sådana situationer kan exempelvis uppstå när vapen är inblandade.

RTF-gruppens skyddsutrustning är annorlunda än räddningspersonalens vanliga klädsel. Gruppens medlemmar använder ballistisk skyddsutrustning, särskild kommunikationsutrustning och olika evakueringshjälpmedel för att snabbt kunna rädda patienter under sina uppdrag.

Gruppen kan även vidta nödvändiga omedelbara åtgärder för att rädda liv i områden med hot. Gruppen är beredd att rycka ut omedelbart i Helsingforsområdet 24/7. Den har ett nära samarbete med räddningsväsendet, akutvården och polisen. Polisinrättningen i Helsingfors sköter årligen knappt 200 000 larmuppdrag, som inträffar under alla tider på dygnet.

”Beredskap dygnet runt är viktig för att polisen ska kunna få med sig specialutbildade räddningspersoner på uppdrag med kort varsel”, berättar Karlsson.

RTF-verksamheten i Helsingfors inleds under våren 2025. De övriga räddningsverken i Finland har tills vidare ingen motsvarande verksamhetsmodell. Bland de nordiska städerna har bland annat Stockholm, Köpenhamn och Oslo denna typ av verksamhet.

Marko Rostedt, räddningschef vid Helsingfors stads räddningsverk, berättar att Rescue Task Force är en verksamhetsmodell som borde finnas även på annat håll än i Helsingfors.

”Världen förändras, och räddningsverken måste aktivt följa förändringarna i verksamhetsmiljön och även reagera på dem”, konstaterar Rostedt.

Mer information:
Helsingfors stads räddningsverk
Räddningschef Marko Rostedt
040 615 3012
marko.rostedt@hel.fiLänk till en annan webbplats

Polisinrättningen i Helsingfors
Överkommissarie Patrik Karlsson
chef för ledningscentralen

0295 471 691
patrik.karlsson@poliisi.fiLänk till en annan webbplats

Länk till en annan webbplats

Det senaste