Tillbaka

Utredning med målet att förbättra byggandet av och tillsynen över skyddsrum har inletts

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 26.6.2024 10.47 | Publicerad på svenska 27.6.2024 kl. 14.45
Nyhet

Inrikesministeriet har av Räddningsinstitutet beställt en utredning med målet att utveckla myndighetstillsynen över skyddsrum. Denna utredning är en fortsättning på inrikesministeriets utredningsprojekt om skyddsrum.

Projektchef Marko Juutinen och forskare Janne Koivukoski, som också utarbetat den preliminära utredningen, ansvarar för projektet vid Räddningsinstitutet. Koivukoski har gått i pension från tjänsten som räddningsråd och har i sin tidigare uppgift utvecklat grunder för och lagstiftning om befolkningsskydd.

Projektet genomförs som ett samarbete mellan bland annat miljöministeriet, organisationer inom branschen, räddningsmyndigheter, fastighetsägare, användare av skyddsrum, tillverkare av utrustning och företrädare för de instanser som utför periodiska besiktningar av skyddsrum.

- Utvecklingen av myndighetstillsynen över skyddsrum är ett betydande steg mot ett tryggare samhälle med stärkt beredskap. Samarbetet mellan de olika instanserna gör det möjligt att utarbeta omfattande och praktiska anvisningar, berättar projektchef Marko Juutinen.

Inom skyddsrumsprojektet görs en preliminär utredning som underlag för utarbetandet av myndighetsanvisningar om bland annat styrningen av byggandet av skyddsrum, behörigt underhåll av skyddsrum samt inspektioner av och tillsynen över skyddsrum, så att skyddsrummen uppfyller de tekniska kraven på ibrukttagande.

Utifrån projektets resultat förbättras det myndighetssamarbete som gäller styrningen av och tillsynen över byggandet av skyddsrum samt informationsutbytet mellan myndigheterna.

- Inom den preliminära utredningen är det nu för första gången möjligt att klarlägga hur myndighetssamarbetet mellan välfärdsområdena och kommunerna fungerar i fråga om styrningen av byggandet av skyddsrum, konstaterar forskaren Janne Koivukoski.

Projektet inleddes i april och upphör vid utgången av 2024.

Mer information:
Marko Juutinen, projektchef, Räddningsinstitutet, tfn 0295 453 423, fornamn.efternamn@pelastusopisto.fi
Janne Koivukoski, forskare, Räddningsinstitutet, tfn 0295 545 3559, fornamn.efternamn@pelastusopisto.fi
Mikko Hiltunen, räddningsöverinspektör, inrikesministeriet, fornamn.efternamn@gov.fi

Det senaste