Tillbaka

Tilläggsfinansiering för att bygga oljebekämpningsmateriel

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 16.9.2013 13.52
Pressmeddelande

Regeringen föreslår i den tredje tilläggsbudgeten för 2013 ett tillägg på 2,5 miljoner euro till Gränsbevakningsväsendet för planering och byggande av en havsbåt som är avsedd för flera myndigheter. Den nya myndighetsbåten lämpar sig speciellt för oljebekämpning.

Avsikten är att båten ska ersätta Gränsbevakningsväsendets föråldrade kustbåtar som används vid sjöbevakningsstationer under isförhållanden och menföre. Räddningsverket ska använda den nya båten vid kusten i brand- och oljebekämpningsuppdrag där prestationsförmågan för närvarande är bristfällig.

I projektets första fas har man planerat att skaffa en konceptbåt. Avsikten är att bygga båten 2014 -2015. I projektets andra fas ska man utifrån testerna och användningserfarenheterna av konceptbåten planera seriebåtar med beaktande av flera myndigheters användningsbehov. Det slutliga antalet båtar, det uppskattade priset och tidtabellen för anskaffningen samt placeringsorten planeras i samarbete med de olika myndigheterna. Nästa regering avses besluta om anskaffningen
av seriebåten.

Båtprojektet stöder målen i stimulansbudgeten. Kombinationsbåten för myndigheter är ett koncept som stöder utvecklingen av Finlands varvsindustri och konkurrenskraften när det gäller oljebekämpning och kompetens i arktiska förhållanden.
Gränsbevakningsväsendets skjutbanor saneras Regeringen föreslår dessutom ett tilläggsanslag på 2,0 miljoner euro för sanering av skjutbanor som används av Gränsbevakningsväsendet. Bullernivån på skjutbanorna begränsas och skydd av mark
och vatten förbättras i enlighet med vad som anges i miljölagstiftningen. Avsikten är också att förbättra anordningarna och säkerheten på skjutbanor.

Ytterligare information:
statssekreterare Marjo Anttoora, tfn 071 878 8202, ekonomidirektör Jukka Aalto, tfn 071 878 8510

Det senaste