Tillbaka

De finländska nödcentralerna fick en välförtjänt utmärkelse

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 18.4.2013 10.07
Pressmeddelande

- De finländska nödcentralerna är en utmärkt innovation. Det är anmärkningsvärt att vårt fungerande system också uppmärksammas nationellt, säger inrikesminister Päivi Räsänen och gratulerar Nödcentralsverket till utmärkelsen.

Nödcentralsverket belönades sent på onsdagskvällen för sitt förtjänstfulla arbete för effektiv nödcentralsverksamhet. Den europeiska nödnummerorganisationen EENA (the European Emergency Number Association) belönar årligen individer eller organisationer som gjort betydelsefulla insatser eller uppnått utmärkta resultat i anslutning till nödnumret 112.

Finland tilldelades utmärkelsen i kategorin det nationella nödcentralssystemet. Utmärkelsen betyder att vi i Finland för närvarande har Europas bästa system för att producera nödcentralstjänster. Ytterligare förbättringar kommer dock ännu att göras, berättar minister Räsänen.

- Nödcentralsverksamheten utvecklas som bäst. Man håller på att slå ihop nödcentralskretsarna till större enheter för att förbättra verksamheten och effektiviteten, och målet är att inom ett par år övergå till ett system med sex nödcentraler. Jämfört med många europeiska nödcentraler är våra nödcentralskretsar också efter förändringarna ganska små med tanke på befolkningsunderlaget, säger hon.

- Utmärkelsen är för sin del ett tecken på att Nödcentralen utför ett väldigt gott arbete trots förändringarna. Utvecklingen av nödcentralsverksamheten har pågått redan flera år och jag vill tacka Nödcentralens personal för det långsiktiga utvecklingsarbetet, säger kanslichef Päivi Nerg vid inrikesministeriet.

Ytterligare information:
kanslichef Päivi Nerg, tfn 071 878 8203
statssekreterare Marjo Anttoora, tfn 071 878 8202


 

Det senaste