Tillbaka

Inrikesministeriets budgetförslag för 2017

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 15.9.2016 13.45
Pressmeddelande

Pressmeddelandet har korrigerats 16.9.2016: Korrigeringarna av anslagen beror på konkurrenskraftsavtalet som staten förhandlat fram och vars minskande inverkan på anslagen inte hade beaktats i de tidigare angivna siffrorna.

Budgetförslaget för inrikesministeriets förvaltningsområde 2017 är 1,5 miljarder euro. Allt som allt är budgetförslaget 2017 ca 200 miljoner euro mindre jämfört med 2016 års ordinarie budget. De största minskningarna gäller utgifterna för mottagande av asylsökande inom såväl migrationsförvaltningen som polisen och Gränsbevakningsväsendet. Orsaken till minskningen är att antalet asylsökande jämnat ut sig.

Tilläggsanslag till polisen för automatisk trafikövervakning och bekämpning av den grå ekonomin

I budgeten för 2017 föreslås ett anslag på sammanlagt ca 735 miljoner euro för hela polisväsendet. I enlighet med rambeslutet från i våras får polisen år 2017 ett tilläggsanslag på sammanlagt fem miljoner euro bl.a. för att öka den automatiska trafikövervakningen och bekämpa den grå ekonomin. Anslaget stiger till 10 miljoner euro från och med 2018.

För skyddspolisens omkostnader föreslås ett anslag på 25,9 miljoner euro. För att trygga skyddspolisens resurser innehåller rambeslutet från i våras en nivåförhöjning på två miljoner euro från och med nästa år.

Kostnaderna för invandring börjar gå neråt

Enligt förslaget är anslaget för Migrationsverkets och de statliga förläggningarnas omkostnader 59,8 miljoner euro år 2017. För utgifter för köpta tjänster för mottagandet av flyktingar och asylsökande, för utgifter för frivillig återresa samt för stöd till sökandena föreslås ett anslag på sammanlagt 268 miljoner euro.

Antalet asylsökande har stabiliserat sig efter slutet av 2015 då antalet var rekordstort. Beräkningarna för 2017 bygger på ett antagande om 10 000 nya asylsökande. I juni 2016 omfattade mottagningsverksamheten ca 25 000 personer, och Migrationsverket beräknar att antalet vid utgången av december 2016 är 19 000–22 000.

Gränsbevakningsväsendet ökar säkerheten vid östgränsen

För Gränsbevakningsväsendets omkostnader föreslås ett anslag på 230,5 miljoner euro för det kommande året. Gränsbevakningsväsendets verksamhet påverkas främst av läget i Ryssland och i Östersjöområdet. Målet är att öka den inre och den yttre säkerheten vid östgränsen. Gränsövergångstrafiken hålls på en säker nivå. Gränsbevakningsväsendet inrättar en snabbreserv som består av gränsbevakare och som den europeiska gräns- och kustbevakningen förutsätter.

Nödcentralernas nätverkskoncept införs

För räddningsväsendets och nödcentralsverksamhetens utgifter föreslås ett anslag på sammanlagt 73 miljoner euro i budgeten för 2017. I detta ingår en nivåförhöjning på två miljoner euro i enlighet med vårens rambeslut för att trygga Nödcentralsverkets verksamhet och säkerställa införandet av det nya nödcentralsdatasystemet.

Ytterligare information

Jukka Aalto, överdirektör, avdelningschef vid förvaltnings- och utvecklingsavdelningen, tfn 0295 488 510, fornamn.efternamn@intermin.fi

Det senaste