Tillbaka

Minister Räsänen: Satsningar på inre säkerhet behövs också i en svår ekonomisk situation

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 17.12.2014 8.45
Pressmeddelande

Inrikesminister Päivi Räsänen är nöjd med regeringens extra satsningar på den inre säkerhetens resurser. Enligt minister Räsänen tryggar besluten nivån på den inre säkerheten också nästa år. Polisen, Gränsbevakningsväsendet, Räddningsinstitutet och Krishanteringscentret har fått tilläggsfinansiering.

- Jag noterar med glädje att såväl förvaltningsutskottet som finansutskottet i ekonomiskt utmanande tider anser att man inte kan pruta på den inre säkerheten, konstaterade ministern vid remissdebatten om budgeten.

Regeringen föreslår att polisen får ett anslag som är 2,758 miljoner euro större än i år. Det ökade hotet om våldsam extremism och terrorism beaktas dessutom genom ett tillägg på ca 3 miljoner euro för utrustnings- och materielanskaffningar samt genom att anställa en sambandsman för Skyddspolisen till Turkiet.

- I och med budgetförslagets satsningar bedöms antalet polismän öka med ca 50 nästa år. Dessutom fortsätter omstruktureringen av polisförvaltningen för att på ett effektivt sätt inrikta polisens resurser, konstaterar Räsänen.

Finansutskottet föreslog också ett tilläggsanslag på två miljoner euro till Gränsbevakningsväsendet.

- Anslaget kan användas för att kompensera rambeslutets nedskärningar när det gäller år 2015. Uppgifterna kan skötas med den planerade personalen och det behövs varken permitteringar eller andra tuffa sparåtgärder, sade ministern.

Räddningsinstitutets brandbefälsutbildning beviljades 250 000 euros tilläggsfinansiering. Krishanteringscentret beviljades 300 000 euro.

Även om man inte behöver vara orolig över den ekonomiska situationen för nästa års del, ger tillräckligheten av den inre säkerhetens resurser enligt Räsänen anledning till bekymmer på längre sikt.

- Hoten mot säkerheten följer inte valperioder. Därför har vi med justitieminister Henriksson tillsatt en parlamentarisk arbetsgrupp som har till uppgift att definiera målen på lång sikt och grunderna för säkerhetens och rättsvårdens resurser. Jag förväntar mig att denna grupp når betydande resultat, konstaterar Räsänen.

Ytterligare information:
specialmedarbetare Sonja Falk, tfn 0295 418 835

Det senaste