Tillbaka

Sjöräddningstjänstens aktionsberedskap förbättras genom MIRG-avtalet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 22.10.2014 9.50
Pressmeddelande

Gränsbevakningsväsendet, inrikesministeriets räddningsavdelning, Egentliga Finlands räddningsverk och Helsingfors räddningsverk undertecknade måndagen den 20 oktober 2014 ett samarbetsavtal som förbättrar Finlands beredskap för och aktionsberedskap i uppgifterna inom sjöräddningstjänsten, t.ex. vid fartygsbränder.

Genom avtalet kommer parterna överens om handlingsprinciperna vid fartygsolyckor till sjöss när det gäller MIRG-grupper (Maritime Incident Response Group). MIRG-grupp är räddningsväsendets specialutbildade insatsstyrka till sjöss som består av personal från räddningsverken och som har specialutbildning och specialutrustning för särskilda situationer inom sjöräddningstjänsten.

MIRG-grupper kan användas inom sjöräddningstjänsten i hela Finland. Alla medlemmar i MIRG-gruppen har fått handledning i särdragen hos den marina verksamheten och verksamheten med helikopter. MIRG-gruppernas sammansättning, utrustning och verksamhetsmodeller är desamma i hela landet. MIRG-grupperna används särskilt vid fartygsolyckor. Verksamhetens grunder och ledningsförhållanden bestäms i sjöräddningslagen.

MIRG-grupperna finns i Åbo och Helsingfors

Egentliga Finlands räddningsverk och Helsingfors räddningsverk förbinder sig genom avtalet att i MIRG-baserna i Åbo och Helsingfors upprätthålla räddningsväsendets specialkompetens med tanke på exceptionella situationer inom sjöräddningstjänsten. Gränsbevakningsväsendet utbildar för sin del tillsammans med räddningsväsendet MIRG-grupper för specialuppgifter till havs samt deltar vid olyckssituationer i transporten av grupperna med helikopter eller båt.

Genom avtalet förtydligar man också frågor om utbildning och finansiering när det gäller MIRG-verksamheten samt stärker verksamhets- och ledningsmodellerna. Avtalet är unikt till sin karaktär eftersom statliga och kommunala aktörer inte tidigare genom avtal har förbundit sig att tillsammans i hela landet upprätthålla motsvarande prestationsförmåga.

Utöver det nu undertecknade avtalet har sjöräddningstjänsten för avsikt att förenhetliga verksamhetssätten med övriga Östersjöländer för att effektivisera sjöräddningsverksamheten vid en eventuell stor olycka. Avsikten är att genomföra detta bl.a. genom att samordna utbildningssystem samt att jämföra och utbyta verksamhetsmodeller som skapats i förväg med tanke på olika olyckssituationer.

Ytterligare information: sjöräddningsexpert Petteri Leppänen, Gränsbevakningsväsendet, tfn 029 5421153 och räddningsöverinspektör Rami Ruuska, inrikesministeriet, tfn 029 548 8424

Det senaste