Tillbaka

Hur kriget har inverkat på civilsamhället och befolkningsskyddet i Ukraina utreds genom ett nytt projekt

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 27.6.2024 9.35 | Publicerad på svenska 27.6.2024 kl. 9.41
Nyhet

Räddningsinstitutet har startat ett projekt i anknytning till Ukraina där man ska kartlägga hur befolkningsskyddet i Ukraina fungerar. Den kunskap som projektet ger ska användas för att utveckla Finlands befolkningsskydd och stödja myndigheternas arbete.

Avsikten är att samla in information om hur befolkningsskyddet har organiserats under Rysslands anfallskrig i Ukraina och hur kriget har inverkat på civilsamhället och den kritiska infrastrukturen.  Syftet är att utreda hur man kan lära sig av Ukraina och deras erfarenheter när man utvecklar befolkningsskyddet i Finland.

– Befolkningsskyddet liksom all annan verksamhet måste ställas i relation till omgivningen och utvecklas så att det fungerar optimalt med tanke på nya utmaningar och förändringar i servicesystem. I Ukraina har man fått erfarenhet av det här under kriget. Erfarenheterna av lyckade lösningar och det som inte fungerar ger värdefull information som också Finland kan utnyttja för att utveckla beredskapen. Den här informationen ska nu samlas in systematiskt och utnyttjas i vårt eget utvecklingsarbete, säger projektchef Marko Juutinen.

Informationen fås från flera olika källor. Syftet med projektet är att samordna informationen om de europeiska myndigheternas erfarenheter av hur kriget har inverkat på befolkningsskyddet. Man får också information direkt från Ukrainas myndigheter.

Projektet har tillsatts på uppdrag av inrikesministeriet.

Mer information:
Marko Juutinen, projektchef, Räddningsinstitutet, tfn 029 545 3423, fornamn.efternamn@pelastusopisto.fi
Mikko Räkköläinen, forskare, Räddningsinstitutet, tfn 029 545 3479, fornamn.efternamn@pelastusopisto.fi
Heikki Honkanen, sakkunnig, inrikesministeriet, fornamn.efternamn@gov.fi
Mikko Hiltunen, överinspektör inom räddningsväsendet, fornamn.efternamn@gov.fi

Det senaste