Tillbaka

Framtiden för Finlands inre säkerhet kartläggs

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.10.2015 14.25
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har inlett beredningen av en redogörelse för den inre säkerheten. I redogörelsen formas en helhetsbild av de framtida utmaningarna för Finlands inre säkerhet, kartläggs möjligheter och skapas en bedömning av de resurser som den inre säkerheten kräver. Utarbetandet av redogörelsen bygger på regeringsprogrammet, och regeringen överlämnar redogörelsen till riksdagen nästa vår.

- Enligt visionen i regeringsprogrammet är Finland världens tryggaste land. Redogörelsen är en karta över hur målet ska nås, berättade inrikesminister Petteri Orpo i dag den 20 oktober vid ett nationellt seminarium för säkerhetsforskning vid Försvarshögskolan.

Finlands säkerhetsmiljö har förändrats. I redogörelsen kartläggs vilka redskap som finns för att bereda sig på nya hot. Efter att redogörelsen blivit klar kommer man att utifrån den bereda en strategi för den inre säkerheten som vid sidan av regeringsprogrammet ska styra verksamheten inom hela inrikesministeriets förvaltningsområde under de kommande åren.

- Den inre säkerheten uppstår inte endast av säkerhetsmyndigheternas åtgärder utan t.ex. social- och ungdomsarbetet har en viktig roll. Därför inbjuder vi intressentgrupper att i stor utsträckning medverka i beredningen av strategin för den inre säkerheten nästa vår. Jag önskar att finländarna aktivt deltar i diskussionen om säkerheten i vardagen, konstaterade minister Orpo.

Redogörelsen för den inre säkerheten blir färdig våren 2016 och strategin hösten 2016.

Läs mer om redogörelsen för den inre säkerheten: www.intermin.fi/sv/utveckling/redogorelsen

Ytterligare information

Päivi Nerg, kanslichef, tfn 050 456 1012, fornamn.efternamn@intermin.fi
Harri Martikainen, utvecklingsråd, tfn 0295 488 512, fornamn.efternamn@intermin.fi

Det senaste