Tillbaka

Esko Koskinen utnämnd till räddningsöverdirektör för inrikesministeriet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 29.8.2013 16.02
Pressmeddelande

Statsrådet har i dag utnämnt juris kandidat, vicehäradshövding Esko Koskinen (f. 1951) till tjänsten som räddningsöverdirektör för inrikesministeriet för tiden 1.10.2013 - 31.12.2018.

Räddningsöverdirektören är avdelningschef för räddningsavdelningen. Till räddningsavdelningens uppgifter hör förutom uppgifterna på stadsråds- och ministerienivå tre mer omfattande operativa helheter: räddningsväsendets uppgifter (räddningsverksamhet och förebyggande av olyckor), nödcentralsverksamhet samt beredskapsplanering och beredskap.

Regeringsrådet Esko Koskinen övergår till tjänsten från uppgiften som biträdande avdelningschef vid inrikesministeriets räddningsavdelning. Koskinen har innehaft olika sakkunnig- och ledningsuppgifter vid ministeriet sedan 1974. Eftersom Koskinen skött uppgiften som biträdande avdelningschef och varit vikarie för räddningsöverdirektören, har han en stark erfarenhet av ledarskap på högre nivå.

Utöver kännedom om helheten av räddningsdirektörens omfattande ansvarsområde har Koskinen också djup kännedom om administrativa uppgifter samt en lång erfarenhet av ledningsuppgifter vid ministeriet som en del av statsrådet.

Genom sina uppgifter har Koskinen mångsidig erfarenhet av lagberedningen och ledningen av den. Han har också deltagit i stora strategiska projekt inom räddningsväsendet, t.ex. sammanslagningen av räddningsväsendet och befolkningsskyddet på kommunnivå, försöket med nödcentraler och nödcentralsreformen samt regionaliseringen av räddningsväsendet. Koskinen har deltagit i skötseln av räddningsavdelningens internationella frågor samt i internationella möten både i EU och i Nato.

Som avdelningschef leder räddningsöverdirektören verksamheten vid räddningsavdelningen, ansvarar för att avdelningens lagberedningsprojekt och andra principiellt viktiga projekt inleds och följs upp samt utvecklar och följer verksamheten inom sitt ansvarsområde.

Tjänsten som räddningsöverdirektör söktes av 17 personer.

Ytterligare information:
kanslichef Päivi Nerg, tfn 071 878 8203, förvaltningsdirektör Janne Kerkelä, tfn 071 878 8300

Bilden på Esko Koskinen till redaktionerna på adressen: http://www.intermin.fi/fi/ministerio/kuvat
 

Det senaste