Tillbaka

Experter inom räddningsbranschen och frivilliga från fyra länder samlas till Barents Rescue-övning i Levi

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 28.9.2015 15.42
Pressmeddelande

Finland är värd för en internationell räddningsövning för Barentsregionens länder (Finland, Norge, Sverige och Ryssland), som hålls 28.9 - 2.10.2015 i Levi i Kittilä. Utgångsläget för övningen är en situation där Lapplands räddningsverk och de övriga räddningsverken i norr inte själva har tillräckliga resurser att hantera en storolycka och måste be grannländerna om hjälp.

I övningen deltar ett stort antal experter inom räddningsbranschen och det medicinska området samt frivilliga, sammanlagt nästan 900 personer i olika roller. Målet är att förbättra aktionsberedskapen och samarbetet med tanke på eventuella verkliga situationer. Staterna i Barentsregionen har ett avtal om lämnande och mottagande av hjälp i form av räddningstjänst i de nordliga områdena. Samarbetsövningar ordnas vartannat år.

Teman bl.a. begäran om hjälp, larm och information

Det som övas i Kittilä är t.ex. att be grannländerna om hjälp, larma, sköta gränsformaliteter som hänför sig till mottagande av internationell hjälp, leda räddningsverksamheten, utbyta information och samarbeta med media. Övningens fokus ligger på värdlandsstödet (Host Nation Support) som betyder bl.a. att man sköter gräns- och tullformaliteterna på ett flexibelt sätt, erbjuder tolkar och guider för de biståndsgrupper som anländer, sörjer för deras måltider, inkvartering och annan service samt tryggar bränsle- och vattentillgången. Det väsentliga när det gäller att leda de grupper som anländer är att tilldela dem sådana uppgifter där de kan använda sin specialkompetens.

En översvämningssituation ger upphov till många olyckor samtidigt

Scenariot för övningen är ett långvarigt regn i Kittiläområdet och en gruvolycka som sker samtidigt. Översvämningarna och den stigande vattenytan gör att vägarna i området skadas och vissa områden blir utan landförbindelse. Livsmedelsförsörjningen försvåras och det blir problem med eldistributionen. Det inträffar också en trafikolycka och ett jordskred i området. Översvämningsscenariot grundar sig på en verklig situation i Kittilä för ca tio år sedan.

Krishanteringscentret och inrikesministeriets räddningsavdelning har ansvarat för förberedelserna i nära samarbete med Lapplands räddningsverk och Agnico Eagle Finlands guldgruva. Sammanlagt över 40 organisationer från Finland och de viktigaste aktörerna inom räddning och medicinsk behandling från grannländerna deltar.

Flyktingkrisen påverkar också övningen i Levi

Övningen har till stor del planerats med hänsyn till räddningsväsendet och dess behov. För närvarande påverkar flyktingkrisen i Europa också Lappland och därmed också Barents Rescue-övningen. De myndigheter som tillsammans med räddningsmyndigheterna tryggar medborgarnas säkerhet, t.ex. polisen och gränsmyndigheterna, är upptagna med de situationer som flyktingströmmarna medfört.

- Sådan är den verkliga situationen nu och det syns också i övningen. Några återbud har lämnats eftersom man är upptagen annanstans, berättar överinspektör Jari Honkanen från inrikesministeriet.

Han konstaterar också att förberedelserna inför övningen har framskridit väl.

- Sista veckan före övningen slipar man på detaljerna, de stora besluten har redan fattas och förberedelserna gjorts. Här i Levi kan man med beundran följa hur våra samarbetspartner med stark vilja och järnhård yrkesskicklighet gör sitt bästa så att målen med övningen uppnås, säger Honkanen.

Övningen kan följas på Twitter, hashtag #BR2015Levi

Närmare information om övningen (på finska) på adressen:
http://pelastustoimi.fi

Ytterligare information:
överinspektör Jari Honkanen, inrikesministeriet, tfn 0295 488 443,
övningssamordnare Ari Seppälä, Krishanteringscentret, tfn 0295 453 698

Det senaste