Tillbaka

Ändringar vid årsskiftet inom inrikesministeriets förvaltningsområde

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.12.2023 14.12
Pressmeddelande

The start of 2024 will see the entry into force of amendments to acts and decrees. This press release provides a summary of the most important changes.

Polisens och Skyddspolisens avgifter ändras

Avgifterna för tillstånd som beviljas av den lokala polisen stiger med undantag för pass, vars pris inte ändras. Priset på identitetskort som innehåller ett medborgarcertifikat sjunker.
Dessutom stiger avgifterna för Skyddspolisens säkerhetsutredningar av person. 
Förordningarna träder i kraft den 1 januari 2024.

De specificerade ändamålen för Veikkaus avkastning slopas i och med en ny finansieringsmodell

De ändringar i lotterilagen som hänför sig till den nya finansieringsmodellen för allmännyttig verksamhet som finansieras med penningspelsintäkter träder i kraft vid ingången av 2024. Veikkaus Ab:s avkastning ska i fortsättningen överföras till statsbudgeten utan de ändamål som för närvarande anges i lotterilagen. 

Med anledning av den nya finansieringsmodellen görs det också ändringar i sammansättningen av delegationen för penningspelsärenden. Om sammansättningen föreskrivs genom förordning av statsrådet.

Ändringar i räddningslagen 

Från och med den 1 januari 2024 överförs ansvaret för anskaffning och underhåll av brandvarnare i bostäder från den boende till byggnadens ägare. Det finns en övergångsperiod på två år för överföringen. Det lönar sig för byggnadsägarna att utnyttja övergångsperioden väl och börja planera de praktiska arrangemangen redan nu, så att saken är i ordning senast vid ingången av 2026.  

Preciseringar när det gäller räddningsverkens tillsynsuppgift, närmare sagt att reagera på brister som upptäcks i samband med tillsynen och förutsättningarna för inspektioner medan ett byggprojekt pågår, träder också i kraft vid ingången av nästa år.

Finland tar emot 500 kvotflyktingar

Finland emot 500 kvotflyktingar 2024. Riksdagen fattade det slutgiltiga beslutet om flyktingkvoten i samband med att budgeten för 2024 fastställdes.

Finland har beslutat att år 2024 ta emot syriska, afghanska, kongolesiska och venezuelanska flyktingar i utsatt ställning samt flyktingar som flyttats från Libyen till Rwanda. I flyktingkvoten tas det dessutom emot akuta fall utan några särskilda begränsningar i fråga om land eller nationalitet. 

Migrationsverkets avgifter ändras

Inrikesministeriets förordning om Migrationsverkets avgiftsbelagda prestationer gäller fram till utgången av 2023. En ny uppdaterad förordning träder i kraft den 1 januari 2024. I och med den nya förordningen höjs en del av Migrationsverkets behandlingsavgifter. Till exempel höjs behandlingsavgifterna för ansökningar om första uppehållstillstånd för arbete och förvärv av finskt medborgarskap, om ansökan lämnas in elektroniskt. 

Förordningen om bidrag för frivillig återresa uppdateras

Regeringen har uppdaterat förordningen om bidrag för frivillig återresa. Den nya förordningen träder i kraft den 1 januari 2024. I fortsättningen ska bidraget för frivillig återresa graderas så att bidragsbeloppet är större om ansökan görs inom 30 dagar från det att asylansökan avslagits. 
 

Uppdaterad 21.12.2023

Mer information: 
Johanna Kari, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 662, fornamn.efternamn@gov.fi (polisens avgifter)
Johanna Hakala, regeringsråd, tfn 0295 488 452, fornamn.efternamn@gov.fi (Skyddspolisens avgifter)
Elina Rydman, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 586, fornamn.efternamn@gov.fi (penningspel)
Jaana Rajakko, överingenjör, tfn 0295 488 435, fornamn.efternamn@gov.fi (brandvarnare)
Mirka Eirola, specialsakkunnig, tfn 0295 488 383, fornamn.efternamn@gov.fi (flyktingkvoten)  
Katja Kaukonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 675, fornamn.efternamn@gov.fi (Migrationsverkets avgiftsförordning)
Jutta Gras, lagstiftningsråd, tfn 0295 488 650, fornamn.efternamn@gov.fi (bidraget för frivillig återresa)

 

 

  

Det senaste