Räddningsverket i Östra Nyland räddade egendom till ett värde av 34,5 miljoner euro år 2024
År 2024 murade man grundstenen till Lovisa räddningsstation, övade myndighetssamarbete under storolyckor i övningen Kilpilahti24 och städade upp spåren efter vinterstormen Jari. Vid byggnadsbränder och brandfaror räddades egendom till ett värde av nästan 34,5 miljoner euro tack vare räddningsverkets insatser. I slutet av året utarbetades budgeten med de stora sparmålen för 2025.
- Under det gångna året kommer man särskilt ihåg upprättandet av budgeten för 2025. Som räddningsverket har vi varit med i flera spartalko, men det sparkrav som ställdes för nästa år var ändå högre än de tidigare. Trots kravets utmaning nådde vi ett bra resultat, berättar Peter Johansson, räddningsdirektör i Räddningsverket i Östra Nyland.
Räddningsverkets personal sysselsattes särskilt av stormen Jari som rasade i november och bröt av träd och försvårade trafiken. Under novemberstormen Jari ökade antalet skadeförebyggande insatser till ungefär det tiodubbla jämfört med det normala. Stormen orsakade cirka 140 uppdrag, där nästan alla områdets avtalsbrandkårer och heltidsarbetande personal deltog i hanteringen.
Också i den situationen utförde personalen sina uppgifter på ett utmärkt sätt. De anställda som sköter sitt arbete väl är nöjda med sitt arbete. Peter Johansson berättar att räddningsverket har klarat sig bra i enkäten om arbetstillfredsställelse och att man har satsat alltmer på interaktivt umgänge.
Samarbetet och verksamheten som en del av välfärdsområdet har etablerat sig som en del av vardagen
År 2024 var det andra året för räddningsverket som en del av Östra Nylands välfärdsområde, som syns i vardagen i nära samarbete mellan olika ansvarsområden. Nämnden för beredskap och säkerhet i välfärdsområdet fortsatte sin verksamhet och sammanträdde sju gånger under året. De viktigaste ärendena som behandlades var avgiftsgrunderna för räddningsverkets avgiftstaxor och höjningarna för 2025.
I november 2024 ordnade Räddningsverket i Östra Nyland beredskapsövningen Kilpilahti24, där man övade samarbete under kristiden med områdets verksamhetsutövare, myndigheter och andra aktörer som deltar i verksamheten. Övningen var som namnet antyder en övning med tanke på storolyckor i Sköldviks industriområde. I samband med övningen ordnades också en separat evakueringsövning där förutom Östra Nylands välfärdsområde deltog Borgå stad, Sibbo kommun och aktörer från tredje sektorn.
Antalet räddningsuppdrag minskade med cirka 200 från året innan
År 2024 fanns det sammanlagt 2256 räddningsuppdrag, vilket är något färre än föregående år, då antalet var 2492. Uppdrag i anslutning till terrängbränder bokfördes 43, vilket är en betydande minskning jämfört med 115 fall året innan. Statistiken berättar om väderförhållandena, eftersom det sommaren 2024 inte förekom likadana terrängbränder som sommaren 2023.
Antalet uppdrag inom första insatsen var också klart mindre, endast 251, medan antalet året innan var 481. Första insatsen innebär att det till en uppgift inom prehospital akutsjukvård utöver ambulansen skickas en brandbil som kommer snabbast till platsen och som har personal som har personal utbildad både i första hjälpen och prehospital akutsjukvård.
Halvordinarie brandkårerna i Askola, Lappträsk, Mörskom, Strömfors och Pukkila utförde sammanlagt 337 räddningsuppdrag under 2024. De 23 avtalsbrandkårerna i Östra Nyland, dvs. den frivilliga brandkåren, utförde 959 räddningsuppdrag under året.
Olyckor förebyggdes i enlighet med målen både i fråga om tillsyn, säkerhetskommunikation och andra funktioner
Under 2024 genomfördes tillsyn fullständigt. Totalt gjordes cirka 4500 olika tillsyns-, rådgivnings- och hanteringsåtgärder inom ansvarsområdet för riskhantering. Jourhavande brandinspektören fick under året cirka 1400 kontakter, av vilka största delen bestod av olika rådgivnings-, handlednings- och tillsynsåtgärder.
Antalet anmälningar om brandriskboende till räddningsverket uppgick till nästan 90 per 100 000 invånare, vilket var det tredje mest av räddningsverken i Finland. Till alla anmälningar riktades utrednings- och tillsynsverksamhet. Räddningsverket i Östra Nyland ledde under 2024 arbetsgruppen för brandriskboende i räddningsverkens partnerskapsnätverk, som fick det riksomfattande säkerhetspriset inom social- och hälsovårdsbranschen.
Största delen av brandutredningarna gällde byggnadsbränder – egendom kunde räddas till ett värde av över 30 miljoner euro
Ansvarsområdet för riskhantering genomförde 37 brandutredningar år 2024. Genom brandutredningar vid byggnadsbränder nåddes brandutredningsprocenten 82 som är den högsta i Finland. I en tredjedel av brandutredningarna inleddes utredning på grund av en egendomsskada på över 200 000 euro eller en personskada.
Branddödsfall var tre, varav två inträffade i en byggnadsbrand. Dessutom skadades tio personer lindrigt eller allvarligt i byggnadsbränderna, och räddningsverkets akutvård ansvarade för att vården inleddes. Av alla byggnadsbränder och risker för byggnadsbrand i området inträffade 65,6 procent i bostadsbyggnader.
Värdet på den egendom som hotades i byggnadsbränder och risker för byggnadsbrand var cirka 36 miljoner euro, varav egendom förstördes till ett värde av cirka 3,6 miljoner euro och egendom räddades till ett värde av nästan 34,5 miljoner euro. Värdet av räddandet av egendom har påverkats av räddningsverksamheten, säkerhetsutbildningen och säkerhetskommunikationen samt tillsynsverksamheten och styrningen av byggandet.
Aktivt deltagande i säkerhetsutbildningar gav resultat
I säkerhetsutbildningar som räddningsverket ordnade deltog cirka 5300 personer, det vill säga cirka 5,5 procent av invånarna i området. Den säkerhetskommunikationsmässiga områdestillsyn utvidgades i somras till gamla stan i Lovisa, där ett områdestillsynsförsök ordnades i samband med evenemanget Lovisa historiska hus.
Antalet utbildade ökade med över tusen personer från året innan. I samarbete med avtalsbrandkårerna ordnades nästan 130 säkerhetsutbildnings- och kommunikationsevenemang. I den riksomfattande säkerhetskommunikationskampanjen NouHätä som riktades till elever i årskurs åtta deltog alla skolor med årskurs 7–9 i Östra Nyland och för detta fick räddningsverket ett riksomfattande pris som beviljats av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.
Uppgifterna inom akutvården minskade år 2024
År 2023 larmades akutvården till sammanlagt 10 540 uppgifter, vilket är cirka 13 procent färre än året innan. De mest brådskande uppgifterna i kategorierna A och B var sammanlagt 3470, vilket var cirka 32 procent av alla uppgifter. Också i dessa uppgifter skedde en minskning (–23 %) jämfört med året innan.
Sammanlagt 34,7 % av uppgifterna inom akutvård var så kallade prehospital akutsjukvård av kategori x. De är uppgifter där patienten inte har förts till sjukhuset med en ambulans, utan att hen har fått vård på plats eller uppmanats att söka sig till vård självständigt.
Bakgrunden till minskningen av uppgifterna är den nya instruktioner för behandling av uppgifter inom akutvården som togs i bruk vid nödcentralerna i november 2023, enligt vilken akutvården riktas till sjukdomsanfall och allvarliga skador. I andra situationer ombeds anmälaren ringa till exempel Jourhjälpen 116 117.
Fältcheferna för akutvården fick en ny fältledningsenhet år 2024. Med bilen deltar fältcheferna i mer krävande akutvårdsuppgifter tillsammans med akutvårdarna som åker ambulans. År 2025 produceras akutvårdtjänsterna i Östra Nylands välfärdsområde på samma sätt som år 2024 av sju ambulanser och en fältledningsenhet.
EU stöder de nyländska räddningsverkens projekt för utveckling av ruinräddning
EU beviljade räddningsverken i Östra Nyland, Mellersta Nyland, Västra Nyland och Helsingfors stad en omfattande finansiering på 1,66 miljoner euro för utveckling av ruinräddning. Målet med projektet är att förbättra prestationsförmågan på ruinräddningens område så att den ska svara mot den nuvarande säkerhetsmiljön. Godkännandet av projektfinansieringen kom under sommaren 2024 och det treåriga projektet inleddes i oktober 2024.
Läs mera om projektet: EU stöder med 1,66 miljoner euro de nyländska räddningsverkens projekt för utveckling av ruinräddnin