Tillbaka

Inrikesminister Räsänen: En ny ledningscentral effektiviserar ledningen av sjöräddningen i västra Finland

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 3.6.2013 15.00
Pressmeddelande

Den nya ledningscentralen för Västra Finlands sjöbevakningssektion effektiviserar ledningen av sjöräddningen ända från Hangö udd till Torneå, inkl. Ålands havsområde. Inrikesminister Päivi Räsänen har i dag, måndagen den 3 juni, bekantat sig med Västra Finlands sjöbevakningssektion.

Under sitt besök konstaterade Räsänen att Gränsbevakningsväsendets prestationsförmåga till sjöss ökar betydligt tack vare en modern sjöräddningscentral, ett utsjöbevakningsfartyg av den nya generationen, nya sjöräddningshelikoptrar som går att modifiera samt moderna patrullbåtar. De kompen-serar samtidigt de effekter som det ekonomiska anpassningsprogrammet för Gränsbevakningsvä-sendet har i havsområdet.

Ministern besökte det nya Auriga Port Center där det finns flera maritima aktörer, t.ex. staben för Västra Finlands sjöbevakningssektion, Åbo sjöräddningscentral (MRCC Turku), Västra Finlands sjötrafikcentral (VTS Åbo), Åbo hamn, Trafiksäkerhetsverket och sjöfartsläroverket Aboa Mare. Samarbetet och informationsutbytet mellan maritima aktörer är effektivare då de finns under samma tak.

- All verksamhet som är viktig med tanke på gränssäkerheten, sjöräddningen och det internationella samarbetet finns i en och samma lokal i kontrollrummet på den nya ledningscentralen för Västra Finlands sjöbevakningssektion. Ledningscentralen har flera anställda och fungerar dygnet runt. Detta förbättrar ledningen vid stor- och flertypsolyckor och gör det snabbare att inleda åtgärder, konstaterade Räsänen.

Den nya materielen förbättrar Gränsbevakningsväsendets prestationsförmåga till sjöss

Förnyandet av Gränsbevakningsväsendets patrullbåtsflotta slutförs i år. De nya båtarnas prestationsförmåga och användningsmöjligheter är betydligt bättre än tidigare. Patrullbåtarna hör till sjöbevakningsstationens basutrustning.

Utsjöbevakningsfartyget av den nya generationen blir färdigt och tas i bruk av Gränsbevakningsvä-sendet i slutet av året. Det mångsidigt användbara fartyget effektiviserar sjöräddningen, gränsövervakningen till sjöss och bekämpningen av oljeutsläpp. Det nya fartyget gör det möjligt att på ett kostnadseffektivt sätt täcka behov av flera myndigheters verksamhet.

År 2015 kommer Gränsbevakningsväsendet att ha tillgång till två nya medeltunga Super Puma-helikoptrar. Helikoptrarna, som används i hela havsområdet, placeras i Malm. De klarar av att flyga också i svåra förhållanden och har effektiv övervakningsutrustning. Fram till år 2019 modifierar Gränsbevakningsväsendet också de tre Super Puma-helikoptrar som är baserade i Åbo. Helikoptrarnas livslängd ökar med 15 - 20 år och deras prestationsförmåga blir lika bra som de nya helikoptrarnas.

Den nya prestationsförmågan kompenserar betydligt de effekter som det ekonomiska anpassningsprogrammet för Gränsbevakningsväsendet har i havsområdet.

Ytterligare information: specialmedarbetare Niklas Andersson, 071 878 8 8213, inrikesministeriet, kommodor Jukka Savolainen, 071 872 7001, Västra Finlands sjöbevakningssektion
 

Det senaste