Tillbaka

Minister Mykkänen tackar räddarna:
Vi har klarat den exceptionella sommarens skogsbränder bra

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 15.8.2018 9.35 | Publicerad på svenska 15.8.2018 kl. 13.49
Pressmeddelande 91/2018

Den rekordvarma och torra sommaren har varit exceptionell också med tanke på skogsbränder. I Finland har det uppstått betydligt flera bränder än vanligt i år och de har också varit större än i genomsnitt. Stora skogsbränder har härjat bl.a. i Egentliga Finland, Lappland och Österbotten. Man har dock klarat situationen bra. Inrikesminister Kai Mykkänen tackar alla räddningsexperter för ett fint utfört arbete.

- Situationen har krävt stora insatser av räddningsverken runt om i landet. De frivilliga avtalsbrandkårerna har också spelat en viktig roll. Jag vill tacka alla som deltog i släckningsarbetet såväl i Finland som i Sverige, sade minister Mykkänen när han besökte centralbrandstationen i Åbo den 15 augusti.

Trots terrängbränder i det egna landet kunde Finland i slutet av juli skicka hjälp också till Sverige för att släcka terrängbränder. Den räddningspatrull med materiel som rekryterades från tre räddningsverk skötte sitt två veckors uppdrag exemplariskt. Finländska brandmän hade färdigheter i bl.a. att släcka bränder i besvärlig terräng.

Beredskapen för skogsbränder utvecklas kontinuerligt

Även om man tills vidare har klarat terrängbränderna bra, kan Finland inte heller invagga sig i känslan av säkerhet. Man fortsätter hela tiden att bereda sig på terrängbränder, och verksamheten utvecklas vidare bl.a. genom att man tar lärdom av sommarens bränder.

- Förra veckan besökte jag brandområdet i Pyhäranta och fick ta del av erfarenheter från de räddare som ledde verksamheten i ett skogsbrandområde på nästan 100 hektar. Det lokala räddningsväsendet och hjälpen från grannområden och samarbetsmyndigheter har fungerat smidigt. I fortsättningen behöver samordningen av de kritiska resurserna, t.ex. flygmateriel, eventuellt preciseras för att vi ska klara oss så bra som möjligt också i en situation där flera stora bränder pågår samtidigt, konstaterade Mykkänen.

Enligt prognoser ökar klimatförändringen behovet av att bereda sig på naturkatastrofer av olika slag, varav skogsbränder, stormar och översvämningar är de vanligaste.

Ytterligare information

Rami Ruuska, räddningsöverinspektör, tfn 050 456 0009, rami.ruuska@intermin.fi
Titta Andersson-Bohren, specialmedarbetare, tfn 050 513 1539 (intervjuförfrågningar till minister Mykkänen)

Det senaste

Pressmeddelande
inrikesministeriet Räddningsväsendet, 23.2.2024 13:52
Pressmeddelande
inrikesministeriet Räddningsväsendet, 25.1.2024 14:18
Nyhet
inrikesministeriet Räddningsväsendet, 19.1.2024 13:02
Pressmeddelande
inrikesministeriet Räddningsväsendet, 15.1.2024 15:00