Tillbaka

Minister Räsänen: Brandstationsnätet blir inte glesare, antalet brandmän minskas inte

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.12.2013 11.28
Pressmeddelande

- Målet med omorganiseringen av räddningsväsendet är att nå sparmålet genom att ändra förvaltningsstrukturer på ett sådant sätt att besparingarna inte riktas mot funktionella enheter, konstaterade inrikesminister Päivi Räsänen i sitt tal vid edgången vid Räddningsinstitutet i Kuopio.

I det strukturpolitiska programmet beslutade regeringen om ett sparmål på 7,5 miljoner euro som riktas mot räddningsväsendet. Regeringen beslutade också att antalet räddningsverk minskas till 11 och utgångspunkten är att det i huvudsak sker enligt den distriktsindelning för polisinrättningarna som träder i kraft nästa år.

- Regeringen anser att det är ytterst viktigt att besparingarna inte påverkar hjälpen till människor vid olyckor. Därför minskades det ursprungliga sparmålet på 13 miljoner euro betydligt, framhävde Räsänen.

Utgångspunkten är enligt Räsänen att svarstiderna på larmen inte blir längre i samband med ändringarna. Man försöker genomföra besparingarna genom att effektivisera förvaltningen, minska fastighets- och datakommunikationskostnader och bättre än tidigare centralisera upphandlingar.
- Nätet av brandstationer blir inte glesare, och antalet brandmän minskas inte.

Räddningsväsendets system kommer att förbli kommunalt också efter omorganiseringen. Hur besparingarna genomförs beror enligt Räsänen i sista hand på kommunernas och räddningsverkens beslut.
- För att nå målet måste hela ansvarsområdet och kommunfältet samarbeta i god anda och ha god vilja.

Omstruktureringen av nödcentralsverksamheten är snart klar. För 20 år sedan fanns det sammanlagt över 130 kretsalarmeringscentraler och polisens alarmeringscentraler i Finland. För närvarande finns det i Finland nio nödcentraler som är gemensamma för flera myndigheter och som staten upprätthåller.
- Före utgången av 2014 kommer vi att ha sex effektiva nödcentraler som fungerar bra och vars personal består av verkliga experter inom branschen, sade Räsänen.

Räsänen påpekade i sitt tal att vårt nödcentralssystem har fått internationellt erkännande. Den europeiska nödnummerorganisationen EENA (the European Emergency Number Association) belönade i år Finlands nödcentralssystem som Europas bästa. Också finländska användare tackar för nödcentralernas verksamhet. Enligt den enkät som Taloustutkimus gjorde i januari är de som ringt nödnumret riktigt nöjda med den service de har fått, speciellt med ett snabbt svar och tydliga instruktioner.

Ytterligare förbättringar kommer dock ännu att göras. - År 2015 ska ett nytt informationssystem tas i bruk. Det kommer att fungera som en länk mellan alla nödcentraler i Finland. I och med det nya systemet är nödcentralerna i hela landet tillgängliga vid arbetstoppar, konstaterade Räsänen.

Läs minister Räsänens tal i sin helhet (på finska): http://www.intermin.fi/sv/aktuellt/tal

Ytterligare information: specialmedarbetare Niklas Andersson, tfn 071 878 82 13

Det senaste