Tillbaka

Budgetförslaget för 2015: Fortsatt effektivisering av verksamheten inom inrikesministeriets förvaltningsområde

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 7.8.2014 15.55
Pressmeddelande

Inrikesministeriet föreslår ett anslag på sammanlagt 1 210 miljoner euro för sitt förvaltningsområde, vilket är ca 50 miljoner euro mindre än budgetbeloppet för innevarande år. Minskningen beror på de besparingar som regeringen beslutat om samt på minskade anslag för IT-projekten inom förvaltningsområdet.

Inrikesministeriet är ett ministerium för inre säkerhet och migration. När det gäller den inre säkerheten är målet att Finland är Europas tryggaste land. För migrationens del är målet att säkerställa att de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna tillgodoses i migrationspolitiken, att förvaltningen är fungerande och rättssäker och att principerna för god förvaltning iakttas.

Inom inrikesministeriets alla sektorer pågår redan nu program för effektivisering av produktiviteten. Inrikesministeriet föreslår därför att den allmänna omkostnadsbesparing på 0,5 procent som uppställts för statsförvaltningen ska frångås inom inrikesministeriets förvaltningsområde. Detta möjliggör att polisens och Gränsbevakningsväsendets utvecklingsprojekt kan genomföras. Om omkostnadsbesparingen genomförs kommer den att ha sina konsekvenser för servicenivån inom förvaltningsområdet, varvid de mål som uppställts inom olika utvecklingsprojekt inte kommer att nås.

Minskade resurser för polisväsendet kan synas i resultatet

Inrikesministeriet föreslår en budget på 731 miljoner euro för polisväsendet. De nya polisenheterna inledde sin verksamhet den 1 januari 2014, men polisen fortsätter att effektivisera verksamheten bl.a. genom att utveckla tillståndstjänsterna och den automatiska trafikövervakningen. Dessutom söker man nya sparmål i t.ex. centraliseringen av förvaltningstjänsterna.

Om resurserna minskas genom nya nedskärningar av omkostnaderna kommer tillgången till och kvaliteten på polisens basservice samt möjligheterna att tillhandahålla tjänster i hela landet oavsett bosättningsort att försämras under ramperioden. Inrikesministeriet har som mål att nya nedskärningar ska kunna undvikas och att den operativa nivån bibehålls på nuvarande nivå.

Polisen genomför ett effektiviserat program för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet. Polisen fortsätter att genomföra den förebyggande strategin och strategierna för bekämpning av organiserad brottslighet och terrorism.

Gränsbevakningsväsendet blir tvunget att minska sin personal

Det föreslås att Gränsbevakningsväsendet beviljas ett anslag på 228 miljoner euro. Gränsbevakningsväsendet fortsätter det ekonomiska anpassningsprogram som inleddes 2013. Personalnedskärningar kommer inte att kunna undvikas. Nedskärningarna kan inte helt och hållet kompenseras genom att effektivisera verksamheten eller utnyttja tekniken. Särskilt inom mer perifera områden blir man tvungen att minska övervakningen och svarstiderna inom sjöräddningstjänsten kan bli längre. Möjligheterna att delta i säkerhetsuppdrag inom glest bebyggda områden i gränsområdena och vid kusten försämras.

I Gränsbevakningsväsendets verksamhet ligger fokus på östgränsen, där man upprätthåller övervakningen och en god beredskap. Gränsbevakningsväsendet sköter krisberedskapen och förpliktelserna inom det militära försvaret fullt ut.

Hanteringen av trafiken vid östgränsen har varit en utmaning för Finland redan under flera år, eftersom infrastrukturen och kontrollpersonalen vid de stora gränsövergångsställena vid den sydöstra gränsen har varit otillräcklig. Under det gångna året har persontrafiken minskat, men på längre sikt väntas gränstrafiken mellan Finland och Ryssland dock börja öka igen.

Nödcentralsreformen slutförs

För räddningsväsendets och nödcentralverksamhetens utgifter föreslås ett anslag på 77,8 miljoner euro. Verksamheten utvecklas så att räddningsväsendets beredskap att agera i olika olyckssituationer och under undantagsförhållanden ligger på en god nivå. Räddningsverken sparar i sina omkostnader i enlighet med det strukturpolitiska programmet.

Nödcentralsreformen slutförs. Enligt planerna ska sammanslagningen av nödcentralerna ha slutförts före utgången av 2014, men det gemensamma informationssystemet som möjliggör verksamhet i nätverk är ännu inte färdigt. Därför föreslår inrikesministeriet att det i budgeten ska anvisas ökade anslag för ibruktagandet av det nya nödcentralsdatasystemet. Dessutom föreslås det att det arrangeras en extra kurs för de jourhavande vid nödcentralerna.

Migrationsverkets behandling av ansökningar effektiviseras

Ett anslag på 61,6 miljoner euro föreslås för utgifterna för Migrationsverket, mottagandet av asylsökande och samhällsorienteringen för återflyttare.

Behandlingen av ansökningar vid Migrationsverket effektiviseras och åtgärder vidtas för att genomföra andra utvecklingsåtgärder inom migrationsförvaltningen. Genomförandet av strategin Migrationens framtid 2020 fortsätter. I och med att asylprocessen blivit snabbare har antalet asylsökande som omfattas av mottagandet minskat. Förläggningarnas kapacitet kommer fortsättningsvis att anpassas.

Budgetpropositionen för inrikesministeriets förvaltningsområde för 2015 finns att läsa på adressen:
www.intermin.fi/sv/ministeriet/planering_av_verksamheten_och_ekonomin

Närmare uppgifter:
ekonomidirektör Jukka Aalto, 0295 488 510



Det senaste