Säästötoimet näyttävät purevan, mutta onnettomuuksien henkilövahingot herättävät huolta
Säästötoimet ja muutokset henkilöstösuunnittelussa näyttävät purevan Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ja turvallisuuspalvelujen talouteen, mutta onnettomuustilastot ja etenkin tulipaloissa aiheutuneet henkilövahingot huolestuttavat. Pelastustoimen ja turvallisuuspalvelujen osavuosikatsaus käsiteltiin Pohjois-Karjalan hyvinvointialue - Siun soten turvallisuuden ja varautumisen lautakunnassa, tilastot ovat kuluneelta vuodelta syyskuun loppuun saakka.
Pelastuslaitos ja turvallisuuspalvelujen tavoitteet lakisääteisten palvelujen tarjoamiseksi etenevät. Laitoksen osavuosikatsauksen mukaan työaikamuutoksesta aiheutunutta henkilöstövajausta on korjattu palkkaamalla uutta henkilöstöä ja uudistamalla henkilöstöresurssisuunnittelua. Käytännössä tämä näkyy merkittävänä ylityön vähentymisellä (20 000 tuntia), joka puolestaan tuo säästöä ja helpotusta laitoksen tiukkaan taloustilanteeseen. Myös henkilöstön työkykyperusteiset poissaolot ovat vähentyneet edellisestä vuodesta merkittävästi, lähes 27 prosenttia.
Toiminta ja talous
Pelastustoimen hälytystehtäviä on ollut tämän vuoden 2024 syyskuun loppuun yhteensä 1 976 kappaletta. Pelastustoimen tehtävät ovat vähentyneet hieman vähentyneet edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.
Tulipaloista on aiheutunut alkuvuoden aikana poikkeuksellisen suuret henkilövahingot. Tulipaloissa on menehtynyt syyskuun loppuun mennessä neljä henkilöä ja loukkaantunut 14 henkilöä sekä aiheutunut 2,7 miljoonan euron omaisuusvahingot. Muissa onnettomuuksissa on vuoden aikana loukkaantunut yhteensä 154 henkilöä ja menehtynyt seitsemän henkilöä. Pelastuslaitos on pelastanut 54 henkilöä onnettomuuden tai tulipalon aiheuttamasta vaaratilanteesta. Pelastuslaitoksen pelastaman omaisuuden arvoksi arvioidaan olevan noin 16,6 miljoonaa euroa vuoden 2024 syyskuun loppuun mennessä.
Ensihoitopalvelulla on ollut 24 348 hätäkeskuksen välittämää tehtävää. Hätäkeskuksen välittämät tehtävät ovat vähentyneet vähän reilu kolme prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Lisäksi ensihoidon virtuaaliyksiköllä on ollut 2 447 tehtävää. Virtuaaliyksikkö auttaa ambulanssiyksiköitä kiireettömien tehtävien hoitamisessa.
Pelastuslaitos on edistänyt myös palvelujen yhteensovittamista hyvinvointialueen muiden toimialojen kanssa. Tämän integraatiotoiminnan vaatimat resurssoinnit on tehty Nurmeksen, Outokummun ja Kontiolahden pelastusasemille. Palveluintegraatiota tukevia tehtäviä on ollut alkuvuoden aikana pelastustoimen yksiköillä 584 tehtävää ja ensihoitoyksiköillä 1 803 tehtävää.
Pelastustoimen palvelutaso on toteutunut pääsääntöisesti palvelutasopäätöksen mukaisena, mutta palvelutasossa on Joensuun ja Honkalammen alueilla puutteita.
Pelastuslaitoksen valvontatehtävät ja onnettomuuksien ehkäisyn muut tehtävät ovat toteutuneet valvontasuunnitelman mukaisesti. Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana suoritettiin 1 699 valvontatehtävää, mikä kattaa lähes kokonaan vuodelle 2024 asetetusta valvontatavoitteesta. Turvallisuuskoulutuksiin on osallistunut yhteensä 16 300 henkilöä syyskuun loppuun 2024 mennessä.
Pelastuslaitoksen toimintatuotot olivat 4,41 miljoonaa euroa ja toimintakulut 26,55 miljoonaa euroa syyskuun loppuun mennessä. Laaditun ennusteen mukaan tilikauden tulos muodostuu 200 000 euroa ylijäämäiseksi. Tulokseen vaikuttavat tehdyt säästötoimenpiteet henkilöstöresurssisuunniteluun ja lakisääteisiin palveluihin panostaminen.
Lisäksi lautakunta käsitteli kokouksessaan pelastuslaitoksen ja turvallisuuspalvelujen talousarvioehdotusta vuodelle 2025. Keskiössä on tarjota maakunnan asukkaille apua hätätilanteissa nykyisellä pelastusasemaverkostolla myös tulevaisuudessa. Tavoitteena on aloittaa paloasemien rakentaminen vuoden 2025 aikana Heinäveden Karviossa ja Valtimolla. Lisäksi tavoitteena on jatkaa kehittämistä lakisääteisten palvelujen saavuttamiseksi ja edistää erilaisten palvelujen yhdistämistä koko hyvinvointialueella.