Takaisin

Talousarvio 2025: Hallitus haluaa turvata rajavalvonnan ja puuttua jengi- ja nuorisorikollisuuteen

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 23.9.2024 14.07
Tiedote

Hallitus esittää sisäministeriön pääluokkaan vuoden 2025 talousarviossa yhteensä 2,2 miljardia euroa. Hallinnonalan määrärahataso laskee 372 miljoonaa euroa verrattuna tähän vuoteen. Suurimmat hallituksen esittämät uudet lisäykset ovat poliisille 11 miljoonaa euroa ja Rajavartiolaitokselle 6 miljoonaa euroa. Lisäyksillä vastataan toimintaympäristön ja turvallisuustilanteen muutoksiin.

Hallitus antoi vuoden 2025 talousarvioesityksen eduskunnalle 23. syyskuuta. Eduskunta päättää talousarviosta joulukuussa.

Pääluokan määrärahoista poliisitoimen (ml. Suojelupoliisi) osuus on 47 %, Rajavartiolaitoksen 20 %, maahanmuuton 15 %, pelastustoimen ja Hätäkeskuslaitoksen 5 % sekä hallinnon 13 %.  Hyvinvointialueiden pelastustoimi rahoitetaan osana hyvinvointialueiden yleiskatteellista rahoitusta valtiovarainministeriön pääluokassa.

Hallitusohjelman mukaisia tuottavuustoimia ja keväällä 2024 linjattuja toimintamenosäästöjä on kohdistettu hallinnonalalle yhteensä 26,8 milj. euroa.

Poliisille lisäresursseja jengi- ja nuorisorikollisuuden torjuntaan

Poliisille esitetään katujengi- ja nuorisorikollisuuden torjuntaan 5 milj. euroa. Tämä lisäys tulee aikaisemmin nuorten rikollisuuden ehkäisyyn ja torjuntaan myönnetyn 5 milj. euron pysyvän lisäyksen päälle, joten Poliisilla on vuonna 2025 käytettävissään 10 milj. euroa, jolla voidaan puuttua tehokkaasti katujengi- ja nuorisorikollisuuden huolestuttavaan kasvuun.

Nuoriso- ja jengirikollisuuden vastaisen, oikeusministeriön koordinoiman ohjelman toimeenpanoon on lisäksi viime kevään kehyspäätöksessä osoitettu 2 milj. euron pysyväluonteinen lisäys, josta poliisin osuus on 650 000 euroa ja sisäministeriön 280 000 euroa.

Koulupoliisitoimintaa vahvistetaan 2 milj. euron lisäyksellä. Vuoden 2024 talousarviossa koulupoliisitoimintaan on ollut 0,2 milj. euron lisäys, joten ensi vuodelle kyse on merkittävästä lisäpanostuksesta.

Talousrikostutkintaan ja sen kyvykkyyden parantamiseen erityisesti verkkoympäristössä sekä ennalta estävään talousrikostorjuntaan lisätään 3,5 milj. euroa.

Hallituksen esitys lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumiseksi aiheuttaa rikosketjun menojen nousua, mikä on huomioitu 589 000 euron lisäyksenä poliisille.

Rajavartiolaitoksen suorituskykyyn panostetaan

Rajavartiolaitokselle lisätään 6 milj. euroa, joka kohdennetaan välttämättömiin kiireellisiin materiaalihankintoihin. Niillä ylläpidetään itärajalla ja itäisellä merialueella partiokäytössä oleva ajoneuvo-, valvonta- ja johtamisjärjestelmäkalusto määrällisesti ja laadullisesti riittävällä tasolla vastaamaan rajaturvallisuuteen kohdistuvia uhkia. Lisäyksellä vahvistetaan myös Rajavartiolaitoksen kyberturvallisuutta.

Vastaanottorahan ja käyttörahan määrää lasketaan

Maahanmuuttohallintoon osoitetaan noin 196 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2024 talousarviossa. Vastaanoton piirissä olevien henkilöiden määrän arvioidaan laskevan ja tällä perusteella määrärahaa vähennetään noin 182,5 miljoonaa euroa.

Vastaanottolaki muuttui 1.8. alkaen siten, että kansainvälistä suojelua hakevalle, tilapäistä suojelua saavalle ja ihmiskaupan uhrille, jolla ei ole kotikuntaa, myönnettävää vastaanottorahaa ja käyttörahaa vähennettiin. Talousarvioesityksessä muutos on huomioitu 1,3 milj. euron suuruisena vähennyksenä.

Vuoden 2025 pakolaiskiintiöksi ehdotetaan 500 henkilöä.

Lisätietoja:
talous- ja suunnittelujohtaja Antti Karila, p. 0295 488 288

Uusimmat