Farliga kemikalier

Avsikten med författningarna kring behandling och tillsyn av farliga kemikalier är att förebygga och bekämpa de skador som kan medföras personer, miljön eller egendom på grund av tillverkning, användning, förflyttning, lagring, förvaring eller annan behandling av farliga kemikalier eller sprängämnen.

Med farliga kemikalier avses sådana ämnen och produkter som är:

brand- och explosionsfarliga Palo-ja räjähdysvaarallisten aineiden merkki Syövyttävien aineiden merkki.    
farliga för hälsan Välittömästi myrkyllisen aineen merkki Vakavan terveydenvaaran merkki Säteilyvaara. Säteilyvaara.
farliga för miljön Ympäristölle vaarallisten aineiden merkki      

Förvaring och lagring av farliga kemikalier samt utredning av anmälningsskyldighet

Gör kemikalieanmälan till Helsingfors räddningsverk med anmälningsblankettenLänk till en annan webbplats. Anmälan ska göras en (1) månad innan verksamheten inleds eller kemikalierna tas i bruk. Skicka den ifyllda anmälningsblanketten jämte bilagor per e-post till pel.kemikaalitiimi@hel.fiLänk till en annan webbplats

Om det inte är möjligt att skicka blanketten elektroniskt, kan du också skicka den per post till

Helsingfors stad
Räddningsverket/Kemikalieteamet
PB 112
00099 HELSINGFORS STAD

Anmäl även ändringar i verksamheten på anmälningsblankettenLänk till en annan webbplats till pel.kemikaalitiimi@hel.fiLänk till en annan webbplats.

Fyrverkeripjäser och explosiva varor

Allmän säkerhetsinformation om fyrverkeripjäser finns här

Anmäl privat användning av fyrverkeripjäser avsedda för konsumenter till räddningsmyndigheten minst fem dygn före händelsen. Räddningsmyndigheten kan ställa villkor och begränsningar som är nödvändiga med tanke på säkerheten eller förbjuda verksamheten.

Gör anmälan till Helsingfors räddningsverk med den elektroniska anmälningsblanketten eller via e-post till adressen pel.tapahtumat@hel.fiLänk till en annan webbplats

Du kan skicka blanketten per post till:

Helsingfors stad
Räddningsverket/Tillsyn av publikevenemang
PB 112
00099 HELSINGFORS STAD

Utan anmälan till räddningsmyndigheten får man använda fyrverkerier klass F2 och F3 under nyårsnatten mellan klockan 18:00 och 02:00.

Försäljning av fyrverkeripjäser och upplagring i samband med handel

Försäljning av fyrverkeripjäser till konsumenter är förbjuden 1.12–26.12 om inte köparen har ett beslut av räddningsmyndigheten.

Försäljning av fyrverkeripjäser och lagring i samband med handel förutsätter beslut av räddningsmyndigheten. Gör anmälan senast en (1) månad innan verksamheten inleds. Skicka anmälan till pel.kemikaalitiimi@hel.fiLänk till en annan webbplats i Helsingforsområdet. Kontaktuppgifter till andra räddningsverk finns på verkens egna webbsidor.

Se punkten ”Begränsat anmälningsförfarande” ifall det är fråga om ett objekt som du redan tidigare gjort en anmälan om och räddningsmyndigheten har beslutat om detta. Gör i övriga fall anmälan skriftligt med blanketten Anmälan om lagring av fyrverkeripjäser i anslutning till handel (brett anmälningsförfarandeLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik, på finska) 

Till anmälan ska du bifoga en planritning i skala 1:1 000 eller 1:2 000 i vilken framgår
•    affärens läge
•    näromgivningen med byggnader inom en radie på 100 meter
•    placeringen av de förråd som har planerats utanför affärsbyggnaden

Till anmälan ska du dessutom bifoga planritningar i skala 1:50 eller 1:100 i vilka du anger placeringen av förråden och deras konstruktionsritningar om förrådets konstruktion inte uppfyller kraven i standard SFS 4399.

Räddningsverket fattar utgående från anmälan ett beslut som fastställer
•    platsen där lagringen får ske
•    de största tillåtna mängderna fyrverkeripjäser och deras klasser
•    lagringsplatser och lagringsmetoder
•    andra eventuella villkor.

Räddningsverket ansvarar för att kontrollera arrangemangen för försäljning och lagring av fyrverkeripjäser. Centrala krav som gäller försäljning och lagring av fyrverkerier finns på blanketten om granskning av egenkontrollFilen öppnas i en ny flik (på finska).

Begränsat anmälningsförfarande

Du kan göra en begränsad anmälan om lagringen ifall det är fråga om ett objekt som du redan tidigare gjort en anmälan om och räddningsmyndigheten har beslutat om detta.

Centrala förutsättningar för att kunna använda det begränsade anmälningsförfarandet:
•    lagringsanmälan har gjorts och beslut fattats under föregående år
•    ett tidigare beslut av räddningsmyndigheten finns tillgängligt (obligatorisk bilaga)
•    verksamhetsutövaren är densamma som anmälaren
•    försäljning och lagring sker under samma period som tidigare
•    arrangemangen vid försäljningsstället och förrådet överensstämmer med den tidigare anmälan och det tidigare beslutet.

När alla ovanstående villkor uppfylls kan du göra anmälan med blanketten Anmälan om lagring av fyrverkeripjäser i anslutning till handel (begränsat anmälningsförfarandeLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik, på finska)

Rättsgrunder:

Lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varorLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik 390/2005, 63–64 §
Statsrådets förordning om övervakning av hanteringen och lagringen av farliga kemikalierLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik 819/2015, 45–47 

Oljeeldningsaggregat

Enligt Helsingfors stads miljöskyddsföreskrifter ska alla oljecisterner som finns på ett viktigt grundvattenområdeLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik inspekteras med bestämda intervaller. Den första inspektionen ska utföras inom tio år efter ibruktagandet. Tidpunkten för därpå följande inspektioner bestäms på basis av cisternens skick:

Klass A: Metallcistern inom fem år, annan än metallcistern inom tio år.

Klass B: Med två års mellanrum.

Klass C: Ska tas ur bruk senast inom sex månader, om inte räddningsmyndigheten av särskilda skäl ger tillåtelse att avvika från detta eller kräver en strängare tidsbestämmelse.

Klass D: Ska tas ur bruk omedelbart.

Underjordiska olje- eller bränslecisterner eller andra cisterner som är i bruk och som är belägna någon annanstans än på ett viktigt grundvattenområde ska inspekteras första gången inom 15 år efter ibruktagandet av cisternen, andra gången inom tio år efter den första inspektionen och de därpå följande gångerna inom fem år efter den föregående inspektionen, om cisternens konditionsklassificering inte ger skäl att utföra en inspektion oftare. Det rekommenderas att ovanjordiska cisterner och cisterner som är belägna inomhus inspekteras enligt de ovan bestämda tiderna.
Meddela räddningsmyndigheten om ibruktagandet av oljeeldningsaggregat. I Helsingfors är adressen pel.kemikaalitiimi@hel.fi.Länk till en annan webbplats

Experts på kemikalietillsyn

Gemensam e-postadress: pel.kemikaalitiimi@hel.fi

Jourhavande brandinspektören

Jourhavande brandinspektören 
09 310 31203
palotarkastaja@hel.fi

Jourhavande brandinspektören svarar på Helsingforsbornas frågor om brandsäkerhet vardagar klockan 9–11 och 12–14 eller per e-post på palotarkastaja@hel.fi vardagar klockan 9–15.

Om du har frågor om en specifik brandsyn, kontakta den brandinspektör som genomförde brandsynen. Kontaktuppgifter hittar du till exempel i brandsynsprotokollet.