Hyppää sisältöön

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen palveluiden toteutumisen arviointi omavalvontasuunnitelmassa (mittari 7) (1.1.-30.4.2025)

Pelastustoimen palvelutasopäätöksen mukaisen palvelutuotannon yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arviointi

7.1 Onnettomuuksien ehkäisy

7.1.1 Vaste suunniteltuun palvelukysyntään Mittari
Valvonta: tavoite 100 % valvontasuunnittelun mukaan. Tarkastelujakson tulos 16 % / 100 % vuositavoite. Valvonta ei ole edennyt valvontasuunnitelman mukaan. Pientalojen valvontaa ei selkeästi ole vielä käynnistetty. Painottuu perinteisesti kesäaikaan.
Turvallisuusviestintä: tavoite kattaa 20 % alueen väestöstä vuosittain (15 % tapahtumissa ja 5 % somessa). Tarkastelujakson tulos 4,8 % / 15 % vuositavoite E-K väestöstä tavoitettu tapahtumissa, 1,5 % / 5 % vuositavoite tavoitettu somessa.
Ohjaavat asiantuntijapalvelut: tavoite 100 % palvelu asiakaspyyntöihin. Tarkastelujakson tulos 141 kpl (lausuntoja, neuvontaa, neuvotteluja ja rakennushankkeen aikaisia tarkastuksia) / 98 % vastaavuus asiakaspyyntöihin.
Paloturvallisuuden itsearviointi on toteutunut suunnitellusti: tavoite, että 75 % itsearviointivelvollisista on toteuttanut itsearvioinnin. Tarkastelujakson tulos noin 40 % / 75 % vuositavoite. Vapaa-ajan asuntojen itsearviointi ei ole vielä käynnistynyt. Se vaikuttaa kokonaisprosenttiin.
7.1.2 Vaste suunnittelemattomaan palvelukysyntään: tavoite 100 %, mutta vastetta arvioitava tehtävien kokonaismäärään ja laajuuden tuottamassa suhteessa kapasiteettiin. Mittari
Valvonta Tarkastelujakson tulos 97 % / 100 % vuositavoite; tarkastelujakson aikana tulleet, akuutit valvontatehtävät. Tehtävät on otettu vastaan, mutta eivät ole vielä valmistuneet.
Turvallisuusviestintä Tarkastelujakson tulos 98 % / 100 % vuositavoite; arvio. Etenee suunnitelman mukaan. Koulutustapahtumien määrä on ollut 132 kpl. Pystytty vastaamaan tarpeeseen pääsääntöisesti. Olemme tarjonneet vaihtoehtoista toteutusajankohtaa, mikäli asiakkaan toive ajankohdasta ei toteudu.
Ohjaavat asiantuntijapalvelut 98 %/ 100 %; arvio Lausunto jäänyt antamatta saatteessa olleen väärän päivämäärän vuoksi.

7.2 Pelastustoiminta

7.2.1 Vaste hälytystehtäviin ja valmiuden ylläpito Mittari
Ensimmäisen yksikön / pelastustoiminnan toimintavalmiusajan täyttyminen riskiluokittain (A-B kiireellisyysluokan pelastustehtävissä). Tavoite 50 %, toteutuma
67 % I-riskiluokka;  
85 % II-riskiluokka;    
100% III-riskiluokka                    
Pelastustoiminnan valmius on toteutunut sisäministeriön valmiussuunnitteluohjeen mukaisesti. Kyllä

Palveluiden resursoinnin toteutuminen suunniteltuun

7.3 Henkilöstö- ja kalustoresurssit; tavoite että toteutuma vastaa suunniteltua

7.3.1 Onnettomuuksien ehkäisyn henkilöstöresurssit Mittari
Valvonta 94 % / 100 %; arvio syistä, jos toteutuma <100 %; (palvelutasopäätöksen mukainen htv-tarve on 18 ja toteutunut on 17 htv). 
Turvallisuusviestintä  100 % / 100 %
Ohjaavat asiantuntijapalvelut 100 % / 100 %
7.3.2 Pelastustoiminnan henkilöstöresurssit Mittari
1. pelastussukelluskelpoisten ja 2. pelastustoimintakelpoisten määrä (kpl) ja %-osuudet päätoimisesta ja sopimuspalokuntien pelastustoimintaan osallistuvasta henkilöstöstä. 1. Päätoiminen 89 kpl / 100%, sopimushenkilöstö 54 kpl / 12% 
2. Sopimushenkilöstö 400 kpl / 88%
Tarkastelujaksolla pelastussukelluskelpoisten ja pelastustoimintakelpoisten osuus päätoimisesta ja sopimushenkilöstöstä vastasi palvelutasopäätöksessä asetettuja kriteerejä pelastustoiminnan tuottamiseksi alueella.
7.3.3 Pelastuskalusto Mittari
Pelastuskalusto on toimintakykyinen. Raskaan ajoneuvokaluston keski-ikä 18,6 vuotta; sammutus-, säiliö- ja raivausautot, nostolavat. Ensilähdön raskaan ajoneuvokaluston keski-ikä 18,5 vuotta.
7.3.4 Henkilöstön osaaminen ja työkyky Mittari
Onnettomuuksien ehkäisyn henkilöstön osaaminen vastaa palvelutuotannon osaamiskriteerejä. Henkilöstöä on koulutettu ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti. Tarkempi onnettomuuksien ehkäisyn henkilöstön osaamisen mittaaminen edellyttää kansallisesti vahvistettuja osaamiskriteerejä.
Pelastushenkilöstön osaaminen on varmistettu koulutuksella ja harjoittelulla. Päätoiminen henkilöstö: Tarkastelujaksolla pelastustoiminnan koulutukset ja harjoitukset ovat toteutuneet suunnitellusti. Päätoimisen pelastustoiminnan erityistä vaaraa aiheuttaviin työtehtäviin kelpoisten määrä on ollut 100 % suhteessa pelastustoimintaan osallistuvien lukumäärästä. Sopimushenkilöstö: Sopimushenkilöstön osaaminen vastaa ennalta-asetettuihin osaamistavoitteisiin, osaamista on ylläpidetty suunnitellusti koulutuksilla ja harjoittelulla. Sopimushenkilöstön pelastustoiminnan erityistä vaaraa aiheuttaviin työtehtäviin kelpoisten määrä on ollut 12 % suhteessa pelastustoimintaan osallistuvien lukumäärästä.    
Henkilöstö on työkykyistä. Sairauspoissaolot; työ- ja toimintakykytestaukset; Mitä kuuluu -henkilöstökyselyn tulokset: Henkilöstön työkyky on ollut tarkastelujaksolla normaali perustuen työ- ja toimintakykytestausten tuloksiin, sairaspoissaoloseurantaan sekä työn päivittäiseen arviointiin.

Palvelujen toteuttaminen suunnitelmalliseen kehittämiseen ja yhteistyöhön perustuen

7.4 Palveluiden suunnitelmallinen kehittäminen ja yhteistyö Mittari
Palvelutasoa on kehitetty palvelutasopäätöksen kehittämissuunnitelman mukaisesti. Kyllä
Palvelutuotantoon liittyvä yhteistyö on toteutunut suunnitellusti. Mittari puuttuu, on kehitettävä