Kymenlaakson pelastuslaitos on aktiivisesti mukana alueen tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnassa.
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta
Kymenlaakson pelastuslaitos on aktiivinen ja innovatiivinen toimija pelastusalan kehitys- ja hanketoiminnassa. Kehitämme jatkuvasti omaa toimintaamme ja osallistumme aktiivisesti sekä kansallisiin että kansainvälisiin hankkeisiin, jotka edistävät pelastusalan osaamista, toimintakykyä ja turvallisuutta. Työskentelemme tiiviissä yhteistyössä muiden organisaatioiden kanssa varmistaen, että hankkeemme tuottavat ajankohtaisia ja kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja.
Opinnäytetyöt
Kymenlaakson pelastuslaitos tarjoaa opinnäytetyömahdollisuuksia esimerkiksi päällystö-,alipäällystö- ja turvallisuusalan tradenomiopiskelijoille. Ota rohkeasti yhteyttä.
Uudet teknologiat Itämeren rannikoiden ympäristövahinkojen torjunnan tukena.
MARISEC tähtää Itämeren rannikkoalueiden öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntakyvyn kehittämiseen muuttuneessa turvallisuustilanteessa. Hankkeessa kerätään Itämeren alueen parhaat käytänteet öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntaan liittyen, testataan torjuntakaluston tehokkuutta ja luodaan toimintasuunnitelma suorituskyvyn ja harjoitustoiminnan vahvistamiseksi. Torjunta- ja keräyslaitetestauksella pyritään validoimaan nykyinen suorituskyky ja arvioimaan tulevat kehitystarpeet.
Hankkeen toteuttaa Kymenlaakson pelastuslaitos, Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.
Hankkeen rahoittaa Ulkoministeriö. Hankkeen vastuuministeriönä toimii Sisäministeriö.
Digitaaliset ratkaisut Suomen ja Viron harmonisoidulle ja kustannustehokkaalle merellisten pelastuspalvelujen yhteistyölle.
DIGIMARIS pyrkii parantamaan Suomen ja Viron välistä rajat ylittävää öljyvahinkojen torjunnan suorituskykyä Suomenlahdella. Digitaaliset ratkaisut, kuten sensorit, robotit ja simulaattorit, tarjoavat merkittävää potentiaalia palveluiden tehokkaaseen ja turvalliseen toteuttamiseen ja kehittämiseen. DIGIMARIS keskittyy kehittämään em. ratkaisuja sekä vahvistamaan merellisten öljyntorjuntaorganisaatioiden toimintakykyä Suomenlahdella sekä kansallisella, että rajat ylittävällä tasolla.
Hankkeessa kehitetään robotiikan ja digitaalisen seurannan hyödyntämistä, erityisesti miehittämättömien alusten (USV) osalta, jotka on varustettu moderneilla sensoreilla jotka tukevat tehokasta öljypäästöjen seurantaa, arviointia sekä torjuntaa. Hanke tukee nopeaa tilannekuvan muodostamista ja ensivasteen toimia torjuntaoperaatioiden aikana.
Hankkeen toteuttaa Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka, Kymenlaakson pelastuslaitos, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, TalTech ja Estonian State Fleet.
Hankkeen rahoittaa Interreg, Central Baltic Programme 2021-2027.
Hankkeen tavoitteena oli parantaa hoivalaitosympäristöjen palo- ja poistumisturvallisuutta koskevaa kvantitatiivista arviointia tuottamalla tutkittuun tietoon perustuva ja tiedolla johtamista tukeva arviointimenettely. Arviointimenettely rakentui aiemman hoivalaitoskohteiden poistumisturvallisuutta tutkineen hankkeen (ToPo) sekä käytöstä poistettujen hoivalaitoskohteiden palotutkimuksista saatujen tulosten ja rakennusten 3D-tietomallien soveltamisen perustalle. Hanke yhdisti näitä tutkimustuloksia uudella tavalla pyrkien tuottamaan kvantifioitavissa olevan ja simuloitavan arviointimenettelyn kehittyvien ja muuntuvien hoivalaitosympäristöjen palo- ja poistumisturvallisuuden arviointiin ja turvallisuushallinnan kehittämiseen. Hankkeella kehitettiin hoidettavien asiakkaiden ja hoivalaitoksessa työskentelevien turvallisuutta sekä tehostettiin pelastusviranomaisen kykyä arvioida moninaistuvien hoivalaitoskohteiden palo- ja poistumisturvallisuutta.