Julkinen tiedote. Tämän tiedotteen tarkoitus on antaa tietoa Orica Finland Oy:n käyttämistä kemikaaleista ja varautumisesta mahdollisiin onnettomuuksiin.
Turvallisuustiedote Forcit Explosives
Tämä on Valtioneuvoston asetuksen 685/2015 mukainen naapureille annettava tiedote suuronnettomuuden varalta.
1. Toiminnanharjoittaja ja yhteystiedot
Oy Forcit Ab PL 19, Forcitintie 37 10901 HANKO p. 020 7440 400 fax. 020 7440 225
2. Toimipaikan osoite ja yhteyshenkilöt
Kennantie 16350 Niinikoski (Orimattila)
Kennantie 200 (Varasto) Vastaava varastonhoitaja Timo Leps p. 040 735 0527 Varalla Jarkko Lotila p. 050 352 8722
Kennantie 169 (Kemiittiasema) Vastaava johtaja Jukka-Pekka Laitinen p. 040 585 1623 Varalla Janne Kaukua p. 040 8690 505
Kennatie 165 (Varasto) Vastaava varastonhoitaja Tomi Koponen p. 040 8690 626 Varalla Esko Jokinen p. 050 4123 034
3. Yleistä
Oy Forcit Ab:lla on räjähteiden teollista käsittelyä ja varastointia koskeva Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) lupa harjoittaa toimintaa Orimattilan Niinikosken alueella. Toiminnassa noudatetaan lainsäädäntöä ja viranomaismääräyksiä. Toimintaa valvotaan sisäisesti ja viranomaisten toimesta, ja operaatioille tehdään riskiarviointeja säännöllisesti.
Suuronnettomuuksien ennaltaehkäisemiseksi on kohteelle laadittu turvallisuusselvitysasiakirja sekä sisäinen pelastussuunnitelma. Nämä sekä kemikaaliluettelo ovat nähtävillä kohteessa. Toimipisteen turvallisuustasoa voi pitää hyvänä.
4. Varaston toiminta
Oy Forcit Ab harjoittaa Orimattilan toimipisteessä räjähdysaineiden ja sytytysvälineiden varastointia sekä ammoniumnitraattiemulsion, kaasutusliuoksen, ammoniumnitraatin ja etikkahapon varastointia ja käsittelyä kemiittiasemalla.
Varastolla voi tapahtua onnettomuuksia tai kehittyä uhkaavia tilanteita räjähteiden ja kemikaalien käsittelyssä tai varastoinnissa.
Mahdollisen onnettomuuden vaikutukset rajoittuvat pääsääntöisesti varastoalueeseen tai sitä ympäröivään suoja-alueeseen. Onnettomuus voi olla tulipalo ja/tai räjähdys. Lähimpänä asuville ei koidu onnettomuuksista hengenvaaraa ja terveyshaitat ovat erittäin vähäisiä. Myös onnettomuuksien ympäristövaikutukset ovat todennäköisesti hyvin vähäiset.
Mahdollisesta onnettomuudesta tai onnettomuuden uhasta ilmoitetaan naapureille tarvittaessa joko oman henkilöstön tai pelastusviranomaisten toimesta henkilökohtaisesti. Pyrimme ylläpitämään ajantasaista listaa yhteystiedoista. Onnettomuuden tai sen uhan sattuessa naapureiden tulee odottaa mahdollisia lisäohjeita.
7. Viranomaistarkastukset
Varaston toiminnasta on mahdollista saada lisätietoa alussa mainituilta yhteyshenkilöiltä.
Viranomaistarkastuksia pidetään säännöllisesti heidän omien ohjelmien mukaan. Viimeisin tarkastus on ollut syksyllä 2025. Tarkastusten tuloksista ja ohjelmasta tiedot säilytetään varastolla, jossa niihin voi tutustua. Kaikki muutkin turvallisuuteen liittyvät asiakirjat säilytetään varastolla kuten sisäinen pelastussuunnitelma ja ulkoinen pelastussuunnitelma.
8. Tiedot onnettomuusvaarojen luonteesta
Räjähdevarastotoiminnot
Varastointirakennuksissa suoritetaan normaalia varastotoimintaa (räjähdysaineita tuodaan rakennukseen ja viedään sieltä asiakkaille). Rakennukset on sijoitettu maastoon vaadittujen etäisyysmääräysten mukaisesti siten että räjähdyksen välittymistä varastosta toiseen ei tapahdu.
Vaaraa arvioitaessa suurin mahdollinen tuho tapahtuu silloin, kun kokonainen varasto räjähtää yhdellä kertaa. Suurin räjähtävä määrä voi olla noin 150 000 kg. Jos räjähdys tapahtuisi kuormaa purkaessa tai lastattaessa, niin silloin onnettomuuteen joutuvat omat työntekijät. Mahdolliset noutoasiakkaat ja toistuvasti alueella asioivat (rahdinkuljettajat, asiakkaat) ovat tietoisia varastoalueen riskeistä.
Räjähteiden käsittely
Varastossa räjähdystarvikkeita ei käsitellä muutoin kuin siirtämällä niitä ajoneuvoista varastoon ja päinvastoin. Käsittelyyn liittyviä vaaranlähteitä ovat kuorman purkaus, lastaus ja varaston järjestely sekä kuljetus alueella. Kuljetus alueella tapahtuu kuorma- tai pakettiautoilla. Tällöin vaarat ovat samat kuin maantiekuljetuksissakin (ojaanajo, auton syttyminen palamaan jne.). Vaarana on koko räjähdekuorman syttyminen palamaan ja/tai räjähtäminen.
Kemikaalien käsittely kemmiitiasemalla
Suurin vaaratilanne syntyy ammoniumnitraattivarastoa uhkaavasta tulipalosta. Vaarana on tällöin koko ammoniumnitraatti määrän palaminen ja mahdollinen räjähtäminen.
Kemikaalipäästö ympäristöön tunnistetaan riskiksi, mutta aineiden ominaisuuksien, käsiteltävien määrien ja toteutettujen suojaustoimenpiteiden perusteella siitä ei katsota aiheutuvan varsinaisen suuronnettomuuden vaaraa.
Tulipalo
Varastojen tulipalo voi syttyä ulkopuolisesta metsäpalosta tai salamaniskusta. Tällaisen palon estämiseksi on humuspitoista maata poistettu vaatimuksia pidemmältä alueelta ja rakennuksissa on kaksinkertainen ukkossuojaus. Myös räjähteitä kuljettava ajoneuvo muodostaa tulipalon riskin, ja tästä syystä sekä ajoneuvoissa että varastoalueella on lukuisia käsisammuttimia ja niiden käyttöä harjoitellaan. Varastot on tehty kiviharkoista ja metallista joka osaltaan estää palon pääsyn rakennuksen sisään. Siviiliräjähteet eivät räjähdä herkästi tulipalossakaan, mutta sen mahdollisuus on otettava huomioon.
Ilkivalta
Ilkivalta varastointirakennuksiin on aina mahdollista. Sitä vastaan on varauduttu kameravalvonnalla, sekä alueen aitaamisella ja lukituksilla. Aiheutuva vaara kohdistuu ensi kädessä tunkeutujaan. Muussa tapauksessa seuraukset ovat edellä kuvatun mukaiset.
9. Toimet suuronnettomuuksien ehkäisemiseksi ja pelastuslaitoksen toiminta
Oy Forcit Ab:n suojelutoimintaan kuuluu suuronnettomuuksien ennaltaehkäiseminen sekä valmiudet torjua onnettomuudet ja niiden uhat koulutetulla henkilökunnallaan. Tämä tapahtuu yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa. Sisäisiä pelastusharjoituksia järjestetään säännöllisesti eri teemoin. Pahimmaksi uhaksi on määritelty lähistön metsäpalo, joka saattaisi uhata räjähdevarastoja.
Suuremmissa onnettomuuksissa pelastuslaitos johtaa pelastustyötä yhteistyössä yrityksen omien asiantuntijoiden kanssa. Alueella tapahtuvaa toimintaa varten yhtiöllä on oma sisäinen pelastussuunnitelma. Pelastuslaitos on laatinut erikseen mahdolliset ulkopuoliset seuraukset huomioonottavan ulkoisen pelastussuunnitelman.