Räddningsverket utför brandsyner i sitt område.

 

 

Genom brandsyner övervakas

en byggnads eller konstruktions säkerhet,

säkerheten i brandsynsobjektets miljö och i förhållandena samt

fastighetsägarens eller fastighetsinnehavarens beredskap för förebyggande av olyckor, skadebekämpning och befolkningsskydd.

Brandsyn

  • ska utföras med jämna mellanrum i fråga om person- och brandsäkerhet i bostadshus och i objekt som kan jämförbaras med dem
  • ska utföras i objekt där risken för person- och brandsäkerheten eller miljön kan bedömas vara större än normalt
  • ska utföras i objekt innan verksamheten inleds eller när användningsändamålet ändras väsentligt.

Brandsyn utförs alltid av den lokala räddningsmyndigheten. Den som utför brandsynen ska ges tillträde till alla objekt som ska inspekteras, och objektets representant ska lägga fram de planer, andra handlingar och arrangemang som krävs i författningar. Det förs protokoll över inspektionen, och om brister upptäcks vid brandsynen, ska det föreskrivas att de ska korrigeras. Om bristerna inte genast kan korrigeras, ställs det en tidsfrist för korrigeringen. Om en bristfällighet eller ett felaktigt förfarande som upptäckts vid brandsyn eller annars medför en omedelbar olycksrisk, har räddningsmyndigheten rätt att vid behov omedelbart avbryta verksamheten och föreskriva åtgärder som är nödvändiga för att förebygga olycka. Föreskriften ska följas genast.

Den strukturella brandsäkerheten utgör grunden för en säker användning av en byggnad under hela dess livslängd. Räddningsmyndigheterna övervakar den strukturella brandsäkerheten genom att delta

  • i planläggning
  • i planering av byggnaden
  • i behandling av bygglov
  • i ibruktagande av byggnad  

 

Brandsyner i nya och gamla byggnader förebygger fara för människor, egendom eller miljön till följd av bränder eller andra olyckor.

Allmän brandsyn

Brandsyner i bostadshus utförs med jämna mellanrum under byggnadens hela livslängd. Brandsyner i bostadshus utförs genom självbedömning. Kontrollintervallet är 10 år.

Brandsyner i specialobjekt utförs enligt en tillsynsplan (pdf, på finska)Filen öppnas i en ny flik

  • i inkvarteringslokaler
  • vid vårdinrättningar
  • i samlings- och affärslokaler
  • i större produktions- eller lagerlokaler
  • i lokaler i vilka hantering eller lagring av brand- och explosionsfarliga kemikalier kan medföra fara för människors hälsa, egendom eller miljön
  • i lokaler som i enlighet med en författning eller ett myndighetsbeslut har försetts med en automatisk släckningsanordning eller brandlarmanläggning. (Räddningsförordningen 15 §)

Inspektioner av skyddsrum utförs i samband med brandsyner.

I samband med brandsyner granskar räddningsmyndigheterna också fastigheternas räddningsplaner som ingår i den egna beredskapen.

Efterkontroll

Efterkontroll utförs när det har upptäckts betydande brister vid brandsyn som äventyrar brand- eller personsäkerheten och det har bestämts att dessa brister ska korrigeras inom utsatt tid. Vid efterkontroll kontrolleras att bristerna har korrigerats i enlighet med givna föreskrifter.

 

Extra brandsyn

Räddningsmyndigheten kan utföra en extra brandsyn av särskilda skäl, om den anser att det finns behov av en sådan.

Ett särskilt skäl för en extra brandsyn kan till exempel vara:

  • begäran av fastighetens ägare eller innehavare
  • anmälan av sotare, besiktningsorgan eller annan myndighet om upptäckta brister i fråga om brand- och personsäkerhet
  • bygg- eller annan arbetsplats som kan medföra betydande brandfara
  • beräknad försämring av objektets brand- och personsäkerhet på grund av att det tillfälligt kommer ett stort antal personer till objektet
  • misstanke om väsentliga brister i brand- och personsäkerheten

En extra brandsyn kan också begränsas till ett visst område av brandsäkerhet, till exempel

  • kontroll av förutsättningarna för släckning och räddningsverksamhet (operativ granskning) eller
  • utrymningssäkerheten

Åtgärder till följd av brandsyn

Föreskrift om korrigering

Om det konstateras en försummelse av en brandsäkerhetsföreskrift vid ett objekt som inte är ringa eller som inte genast åtgärdas, ska det i protokollet över brandsynen ges en föreskrift om korrigering, och en skälig tidsfrist ska ställas för åtgärden. Ett objekts ägare eller innehavare ska höras med anledning av ärendet. Det är bra att nämna hörandet i protokollet över brandsynen.

Om det upptäcks sådana brister vid ett brandsynsobjekt att den som utför synen anser att byggnaden borde rivas på grund av fara eller att renovering som kräver bygglov borde utföras i den eller om objektets användningsändamål har förändrats väsentligt, ska detta anmälas till kommunens byggnadstillsynsmyndighet.

Rekommendation om renovering

Om det i objektet upptäcks en brist som äventyrar säkerheten och som är ringa eller inte beror på försummelse av föreskrifter eller dålig skötsel av byggnaden, kan den som utför synen ge en rekommendation om hur bristen kan korrigeras. En sådan åtgärd kan komma i fråga om objektet till sin säkerhetsnivå inte uppfyller gällande bestämmelser, men i stället uppfyller säkerhetsnivån vid byggtidpunkten enligt bygglovet.

Avbrytande av verksamhet

Om en bristfällighet eller ett felaktigt förfarande som upptäckts vid brandsyn eller annars medför en omedelbar olycksrisk, har välfärdsområdets räddningsmyndighet rätt att omedelbart avbryta verksamheten och föreskriva åtgärder som är nödvändiga för att förebygga en olycka. Föreskriften ska följas genast. Till föreskriften ska fogas en besvärsanvisning enligt föregående punkten.