Automatiska brandlarm- och släcksystem är en central del av brandsäkerheten i byggnader. De upptäcker bränder i ett tidigt skede och aktiverar släckningsåtgärder automatiskt, vilket kan förhindra större skador och rädda liv.
Ett objektskort och en objektsritning utarbetas för objekt som har en automatisk brandlarmanläggning, automatisk släckanläggning. Objektskortets innehåll har uppdaterats för att bättre motsvara de förändringar som har skett i verksamhetsmiljön. När du gör uppdateringar i ett objektskort ta vänligen samtidigt i bruk den uppdaterade kortmallen.
Som bilaga till ett objektskort ska finnas en objektsritning. Av ritningen ska bland annat framgå objektets läge i området, en översikt över objektet/byggnaderna och färdvägarna till objektet samt arrangemang som betjänar räddningsverksamheten och som gjorts för att förebygga olyckor. Framställningssättet ska vara enkelt. Särskild vikt ska fästas vid läsbarheten, och endast det som behövs ska finnas med.
Räddningsverket förmedlar inte information till nödcentralen. I fråga om ett objekt som är anslutet till en nödcentral ska man kontakta nödcentralen separat och handla enligt nödcentralens anvisningar.
Felaktiga brandlarm
Till och med upp till 90 % av larmen från automatiska brandlarmanläggningar är felaktiga. För räddningsverkets del innebär ett felaktigt brandlarm ett bekräftelsesuppdrag utan behov av släcknings- eller räddningsverksamhet. Uppdraget binder ändå upp personal och räddningsmateriel.
Ett felaktigt brandlarm orsakar störningar i fastighetens funktion och binder räddningsverkets enheter från verkliga nödsituationer samt orsakar onödiga risker i trafiken vid larmutryckning. Räddningslagen 379/2011 ger räddningsverket rätt att fakturera en fastighet när fastighetens brandlarmanläggning upprepade gånger har förmedlat felaktiga brandlarm.