Tillbaka

Den andra fasen av reformen av räddningslagen inleds

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 27.8.2024 9.09
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har tillsatt ett projekt för den andra fasen av reformen av räddningslagen. Avsikten är att en regeringsproposition om detta överlämnas till riksdagen hösten 2025.

Beredningen av reformen av räddningslagen grundar sig på de ändringsbehov som lyftes fram i förstudien om räddningslagen. I början av projektberedningen dras det upp riktlinjer för vilka av de ändringar som föreslås i förstudien och i tidigare utredningar som ska genomföras. Inrikesministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att bereda reformen.

Riktlinjer för genomförandet av den andra fasen av reformen av räddningslagen finns i regeringsprogrammet. Avsikten är att regeringspropositionen ska lämnas till riksdagen hösten 2025. Lagändringarna avses träda i kraft vid ingången av 2026.

I enlighet med regeringsprogrammet är målet att göra regleringen smidigare. I projektet granskas eventuella överlappningar i bestämmelserna och beaktas kostnadsbesparingar. Utgångspunkten är att ändringarna inte får medföra extra kostnader för myndigheter, företag eller andra aktörer.

Syftet med räddningslagen är att förbättra säkerheten och minska antalet olyckor

Syftet med räddningslagen är att förbättra människornas säkerhet och minska antalet olyckor samt att begränsa de olägenheter som orsakas människor, egendom och miljön. I den förstudie som genomfördes tidigare granskades räddningslagen på ett övergripande sätt med tanke på förebyggandet av olyckor, tillsynen, räddningsverksamheten, beredskapen, befolkningsskyddet, lagstrukturen och de gemensamma bestämmelserna.

Räddningslagen reviderades senast 2023 när organiseringsansvaret för räddningsväsendet överfördes från kommunerna till välfärdsområdena. I den första fasen av reformen av räddningslagen genomfördes de mest brådskande ändringarna, som i huvudsak trädde i kraft vid ingången av 2024.

Mer information:

Annika Parsons, lagstiftningsråd, tfn 0295 488 279, fornamn.efternamn@gov.fi
Sari Rapinoja, regeringsråd, tfn 0295 488 404, fornamn.efternamn@gov.fi

En trygg och kristålig rättsstat Orpos regeringsprogram

Det senaste