null Oljebekämpning i fokus under internationellt evenemang i Borgå

Oljebekämpning i fokus under internationellt evenemang i Borgå

Utgivningsdatum 17.2.2023 13.00 | Publicerad på svenska 17.2.2023 kl. 13.01
Pressmeddelande

Ett internationellt seminarium med tillhörande storolycksövning kring temat oljebekämpning samlar över 100 deltagare till Borgå i månadsskiftet februari-mars.

Seminariet och övningen är slutresultatet av ett EU-finansierat projekt som startade 2021. En av deltagarna är Räddningsverket i Östra Nyland, som står värd för evenemanget den 26.2-1.3.2023.

 - Det är med glädje vi bjuder in experter från hela Europa kring temat oljebekämpning vid storolyckor till havs. Det här är det största evenemanget på EU-nivå som vi har arrangerat, berättar räddningsdirektör Peter Johansson.

Under den tre dagar långa storolycksövningen simulerar deltagarna bekämpningen av omfattande oljeläckage på olika havsområden i Europa. Ett av områdena är Östersjön. Det är första gången en övning av denna omfattning är diskussionsbaserad med stöd av virtuellt material.

Efter övningen samlas deltagarna till ett seminarium för att bland annat höra om de senaste innovationerna inom oljebekämpning. Seminariet är öppet endast för deltagare.

 - Vårt räddningsverk deltar aktivt i internationell verksamhet kring det här temat. Evenemanget är ett utmärkt tillfälle för vårt räddningsverk att dels visa upp vårt kunnande inom ämnesområdet, dels lära oss mer och utveckla vår beredskap ifall olyckan skulle vara framme i våra vattenområden, konstaterar Johansson.