null Akutvårdare vid Räddningsverket i Östra Nyland är med och skapar testverktyg för fysisk funktionsförmåga

Akutvårdare vid Räddningsverket i Östra Nyland är med och skapar testverktyg för fysisk funktionsförmåga

Utgivningsdatum 18.6.2021 12.52

Akutvårdarnas arbete är belastande på många sätt. Det finns ändå ingen gemensam praxis för att utvärdera och främja deras fysiska funktionsförmåga. Akutvårdare från Räddningsverket i Östra Nyland deltar i Arbetshälsoinstitutets projekt FirstFit. Syftet med projektet är att utveckla en enhetlig uppföljningsmetod för branschen.

Flera akutvårdare från östra Nyland deltog i projektet. Dessutom har akutvårdare Sanna Laukkanen varit sakkunnig i projektet under ett halvt år.

 – Belastningen på akutvårdarnas muskulatur och blodomloppsorgan mättes under arbetsuppdragen. Dessutom utreddes vilka skeden i arbetet som fysiskt belastar kroppen mest, berättar akutvårdsmästare Jukka Lehtola från Räddningsverket i Östra Nyland. Förutom dessa mätningar deltog akutvårdare från räddningsverket i pilotförsök för ett färdigt konditionstest. Då testades uthållighetskondition, balans, rörlighet, muskelstyrka och muskeluthållighet.

Testerna sporrar att ta hand om konditionen

Arbetet som akutvårdare är fysiskt belastande. Enligt Arbetshälsoinstitutet belastas akutvårdare mest av flyttningar, bärande och lyftande som förekommer ofta i arbetet. Förhållandena i arbetsmiljön är ofta utmanande och omväxlande. Lyftandet och bärandet kommer enligt Arbetshälsoinstitutet att fortsätta eller till och med öka även i akutvårdarnas arbete bland annat för att befolkningen blir äldre.

– Genom att testa den fysiska funktionsförmågan kan man stöda akutvårdarnas arbetsförmåga och förebygga bland annat symptom i stöd- och rörelseorgan, säger Jukka Lehtola. Ett centralt mål med testandet är att motivera, uppmuntra och ge stöd för att ta hand om den egna fysiska konditionen. En god fysik bidrar också till att akutvårdarna orkar bättre med den psykiska belastningen.

I projektet samlas aktuell information, intervjuas sakkunniga och mäts akutvårdarnas belastning och återhämtning. Baserat på informationen utarbetas rekommendationer om hur akutvårdarnas fysiska ork borde utvärderas och följas upp. För den operativa brand- och räddningspersonalen används uppföljningsmetoden FireFit.

I projektet som håller på till slutet av november skapas grunden för en metod att utvärdera, följa upp och ge respons om den fysiska funktionsförmågan. Beslut om hur man går vidare fattas efter att alla resultat har blivit klara på hösten. Utvecklandet av en tillförlitlig och användbar metod är en lång process.

Mera information om Arbetshälsoinstitutets projekt (på finska):

https://www.ttl.fi/tutkimushanke/firstfit-ensihoitajien-fyysisen-toiminta-ja-tyokyvyn-arviointi-ja-edistaminen-tyouran-kaikissa-vaiheissa-2019-2021/

Sanna Laukkanens blogg: https://www.ttl.fi/blogi/ensihoitaja-tarvitsee-habaa/

Två akutvårdare lyfter en patient på en bår. I bakgrunden syns en brandman och en ambulans. Övningstillfälle.