Hyppää sisältöön

Pelastuslaitoksen palontutkinnan tarkoituksena on paloturvallisuuden lisääminen, onnettomuuksien ja vaaratilanteiden ehkäiseminen sekä tulipaloista aiheutuvien vahinkojen vähentäminen. Palontutkinta on pitkälti samanlaista kuin onnettomuuksien tutkiminen yleensä. Tapahtuneet onnettomuudet tutkitaan siten, että onnettomuuteen johtaneet ja sen laajuuteen vaikuttaneet tekijät saadaan selville riittävässä laajuudessa. Tutkinnan avulla kerättyjä tietoja käytetään vastaavien onnettomuuksien ehkäisemisessä, vahinkojen rajoittamisessa sekä pelastustoiminnan kehittämisessä.

Palontutkinnassa arvioidaan tulipalon syttymissyy, tapahtumaan vaikuttaneet taustatekijät, tapahtuman laajempi vaikutus, vahinkojen suuruus sekä pelastustoiminnan kulku. Palontutkinnan toteutukseen ja laajuuteen vaikuttaa erityisesti tapahtuman seurausten vakavuus. Pelastuslaitoksella on velvollisuus ilmoittaa kaikki tuottamukselliset ja tahalliset tulipalot poliisille.

Palontutkinnan minimivaatimusten määrittelemiseksi palontutkinnat jaetaan kolmeen tasoon.

  • Tason 1 palontutkinta suoritetaan jokaisesta tulipalosta, ja palontutkinnasta vastaa pelastustoiminnan johtaja.
  • Tason 2 tutkinta suoritetaan vähintään tutkintakriteerit täyttävistä tulipaloista, ja palontutkinnasta vastaa tehtävään koulutettu palontutkija tai tutkijapari. Tutkinnan on vastattava kyseisen tason minimivaatimuksia, ja tutkinta voidaan tehdä tarpeellisin osin laajemminkin.
  • Taso 3 on palontukinnan laajin taso ja päätöksen tutkinnan aloittamisesta voi tehdä Onnettomuustutkintakeskus, sisäministeriö tai pelastuslaitos. Tason 3 palontutkintaan perustetaan erillinen tutkintaryhmä, jonka jäsenet nimetään erikseen. 

Yhteistyö

Tyypillisimmät yhteistyöviranomaiset pelastusviranomaisen suorittamaan palontutkintaan ovat poliisi, rakennusvalvonta, terveydensuojelu, ympäristötoimi sekä sosiaali- ja terveystoimi. Lisäksi yhteistoimintaa on vakuutus- ja energiayhtiöiden sekä monien eri asiantuntijayhteisöjen kanssa. 

Tärkeä yhteistyötaho ovat myös muut pelastuslaitokset. Muiden pelastuslaitosten alueella sattuneita paloja ja palontutkintoja seurataan ja myös omia tutkinnan tuloksia ja havaintoja jaetaan muille pelastuslaitoksille tarvittaessa. Pelastuslaitokset tekevät yhdessä vuosittain myös erilaisia teematutkintoja. Tutkintojen raportit julkaistaan Pelastustoimen kumppanuusverkoston verkkosivustolla, ja ne löytyvät valitsemalla sisältötyypiksi "raportti".


Lisätietoja Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen suorittamasta palontutkinnasta

paloinsinööri Tapio Aaltonen, 0440-773 193 tai tapio.aaltonen@paijatha.fi.